Wat gebeurt er op de Amsterdamse beurs?

Iedere werkdag stipt om 9.00 uur wordt de Amsterdamse beurs – Euronext – geopend met een slag op de gong. Ik mocht laatst aanwezig zijn tijdens zo’n gongceremonie. Ik had me voorgesteld dat op dat tijdstip mannen met gebalde vuisten naar schermen vol cijfers zouden gaan schreeuwen, maar in plaats daarvan bleef het doodstil. Wat gebeurt er eigenlijk op de Amsterdamse beurs?

Aandelen kopen en verkopen

Op de Amsterdamse beurs worden aandelen gekocht en verkocht. In simpele taal: als een bedrijf geld nodig heeft voor investeringen (nieuwbouw, onderzoek, etc.) schrijven ze stukjes papier, aandelen genoemd, uit. Die kunnen anderen dan kopen en daarmee wordt de koper een klein beetje eigenaar van een klein stukje van het bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf dan wordt dat aandeel meer waard. Op de beurs komt vraag en aanbod van deze aandelen bijeen. Worden aandelen meer waard, omdat het goed gaat met een bedrijf, worden deze vaak verkocht met winst. Gaat het slecht met een bedrijf wordt het aandeel minder waard en verkopen ze het om minder verlies te maken.

Koers

De koers is andere benaming voor de prijs. Zoals een zak suiker in de supermarkt 1,20 euro kost, kost een aandeel Apple vandaag 107 dollar. Het verschil tussen de zak suiker en het aandeel is dat de zak suiker waarschijnlijk eens per half jaar van prijs verandert, terwijl het aandeel Apple op moment van schrijven alweer van waarde is veranderd. Dat zie je terug in de grafieken.

Wat als de beurs wordt geopend

Als de beurs geopend wordt met de gongceremonie is de beurs weer geopend. Beurshandelaren kopen en verkopen aandelen. Vroeger deden ze dit schreeuwend op de beursvloer, maar dit kan tegenwoordig ook vanachter je computer (lees ook: Beleggen voor beginners, in de leer bij mijn broertje). Beurshandelaren kunnen als privépersoon voor zichzelf handelen, maar ook voor klanten handelen of werkzaam zijn voor bedrijven die handelen op de beurs, zoals pensioenfondsen, banken en andere financiële bedrijven.

Tot slot

De Amsterdamse beurskoers wordt ook wel de AEX Index (Amsterdam Exchange Index) genoemd. Deze index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste beurswaarde. Deze koers geeft in feite aan hoe de Nederlandse economie het doet.

X Finance Chick

Lees ook: 7 feiten over de beurs in New York

1 Discussion on “Wat gebeurt er op de Amsterdamse beurs?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.