Beleggen voor beginners, in de leer bij mijn broer(tje)

Mijn broertje is in mijn hoofd nog steeds een lief klein broertje waar ik als oudere zus een beetje op moet letten. In werkelijkheid is hij volwassen, heeft het lichaam van een bodybuilder en heeft ook nog een eigen mening. Ik keek dan ook verbaast op toen hij vertelde dat hij is begonnen met beleggen. “Dat is echt niet zo moeilijk hoor zussie”, begon hij zijn pleidooi beleggen voor beginners.

De lessen die hij mij dit weekend leerde, en wat handige tips voor startende beleggers:

 

 

  1. Beleggen is niet alleen voor kalende mannen, want kleine broertjes doen het ook
  2. Beleggen klinkt heel spannend, maar ga niet beleggen als je het voor de spanning doet. Want hoe meer risico je neemt hoe meer je kunt verdienen en dus ook hoe meer je kunt verliezen.
  3. Maak gebruik van het BIG principe (behoud, inkomen, groei). Oftewel: op tijd stoppen voor je al je kapitaal naar de maan gaat. Lees daar hier meer over.
  4. Ga alleen beleggen als je geld over hebt, en beleg niet om je schulden af te lossen. Het is immers niet gegarandeerd slapend rijk worden.
  5. Heb geduld met je belegging en kijk naar de middellange tot lange termijn. Als je later meer ervaring heb met beleggen en hoe het allemaal werkt dan kun je natuurlijk meer risico gaan nemen. Maar begin rustig.
  6. Informeer bij experts en ervaringsdeskundigen over tactieken en verwachtingen. Maar vertrouw uiteindelijk op je eigen kennis en kunde.
  7. Verdiep je goed in het bedrijf waarin je wilt beleggen. Hoe is de toekomst? Markt? Groei? Technologie? Rest van de sector? Probeer regelmatig de macro-economie te volgen. Zo blijf je goed op de hoogte van de rente en andere informatie.
  8. Verwacht niet te veel, zeker als je niet veel risico wilt nemen. Als beginner is 6-10% reëel per jaar. Natuurlijk zijn er ook uitschieters zowel omhoog als omlaag bij geluk of pech. Maar je wilt natuurlijk geen geld verliezen.
  9. Handel niet teveel in aandelen maar houd ze vast (lange termijn). Brokers (oftewel: handelaren) vragen vaak relatief veel geld en een % op elke transactie. Zeker als je belegt met kleine bedragen is dit zonde van je geld!
  10. Mocht je aandeel verlies maken zorg dan dat je bijvoorbeeld bij een daling van 15%-20% (schrijf dit op voor jezelf) de boel verkoopt, ga niet in een emotionele bui denken dat het allemaal wel goed komt want het kan zomaar zijn dat het aandeel voorlopig niet meer stijgt en je verlies alleen maar oploopt. Een stijgend aandeel moet je lekker laten gaan totdat je op een punt bent waarvan je denkt/verwacht dat het aandeel voorlopig niet meer gaat stijgen of je natuurlijk tevreden bent.


“Het klinkt allemaal heel mooi en veelbelovend, maar beleggen blijft een risico met kans op winst en verlies. Maar ja, zonder goede hoop kom je nergens” – Berend Aaftink

 

Succes!
X Finance Chick (de zus van..)

1 Discussion on “Beleggen voor beginners, in de leer bij mijn broer(tje)”

Leave A Comment

Your email address will not be published.