Crowdfunden, aflossen, uitgeven… Wat te doen met spaargeld?

De geef-niets-uit-maand is inmiddels alweer even voorbij. Samen met een vriendin evalueer ik aan de keukentafel de voor- en nadelen van geld (be)sparen. Maar wat te doen met spaargeld? Want als het nog even zo doorgaat moeten we straks betalen om ons spaargeld bij de bank te zetten (bron). Wij kwamen op 6 ideeën.


Eerste ingeving: we kunnen ons geld gewoon blijven uitgeven en we laten onze droom van een fortuin varen. Geld hebben kost straks geld, dus bewaar dan dat minimale buffertje (lees daarover in deze blog) en maak je bonus en vakantiegeld helemaal op aan leuke dingen.

 

Investeer in kunst, schilderijen en beelden worden in de toekomst vaak meer waard. Stop je spaarcenten daarin. Kritische noot: hoe mooi is een Picasso boven een Ikea bank? En laat je goed informeren, voordat je bij het televisieprogramma kunst en kitsch aan tafel zit en jouw beeld niets waard blijkt te zijn.

 

Een andere optie is aflossen. Het aflossen van een studieschuld of hypotheek kan al snel lonen: je hoeft minder rente te betalen en het gespaarde bedrag wordt, in het geval van een hypotheek, hoger.

 

Harrie-Jan Nunen, hypotheekadviseur, schreef in een column over het oprichten van een familiebank. Leen je kapitalen uit aan neefjes, nichtjes, broertjes en zusjes. Zij kunnen dit geld in een huis steken, waardoor ze minder hypotheek hoeven af te sluiten. Zij betalen dit geleende bedrag later aan je terug, uiteraard met een beetje rente.

 

Ga beleggen. Mijn broertje, 21 jaar en student, is hier ook niet lang geleden mee begonnen. Vergt wel wat studie, maar als je eenmaal bezig bent is het vooral heel leuk (zegt hij). En hij ziet zijn spaargeld nu al harder groeien dan ik mijn spaargeld ooit heb zien doen.

 

Een hip idee, ga crowdfunden. Er zijn heel veel jonge ondernemers en ambitieuze vrijwilligers die een gaaf project hebben waarvoor geld nodig is. Jij kan ze helpen met jouw spaargeld (of een deel daarvan). In de voorwaarden staat wat je er voor terugkrijgt. Soms is dat niets (in het geval van een bijdrage aan een waterput in Afrika bijvoorbeeld), soms is dat je inleg met rente en soms krijg je een resultaat (een paar biertjes als je investeert in een brouwerij bijvoorbeeld).

 

Uiteraard kun je het ook gewoon op je spaarrekening laten staan of het aan een goed doel schenken. Wat kies jij?

 

X Finance Chick

2 Discussions on
“Crowdfunden, aflossen, uitgeven… Wat te doen met spaargeld?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.