Eerste hulp bij zorgverzekering 2017 kiezen

Het einde van het jaar nadert. En naast de top 2000, kerstborrels en een overdosis pepernoten betekent ook dat het moment is gekomen dat je weer kunt wisselen van zorgverzekeraar. Saai? Ja heel. Maar wel slim. En moeilijk hoeft het niet te zijn met deze eerste hulp bij zorgverzekering 2017 kiezen.

Weet wat het betekent

Al klikkende op de pagina’s van verzekeraars wordt er van alles aan je gevraagd. Kies je voor de goedkoopste zorg en een minimaal eigen risico? Naturapolis of restiutiepolis?  Vrije artsenkeuze of niet? Collectief? Handig om eerst voor jezelf helder te hebben wat al deze begrippen betekenen. Als je op jacht gaat naar een lipstick zoek je toch ook eerst uit wat ze nu bedoelen met hydaterend en longlasting? Ik zal je de begrippenlijst hier besparen, maar voor mijn werk maakte ik deze (onafhankelijke) pagina met antwoorden op de meest gestelde vragen en handige begrippen. Handig om vooraf te checken!

Welke zorg heb je nodig?

Bedenk wat jouw zorg gaat kosten volgend jaar. Ja, dat is lastig, want niet alles is te voorspellen (zou ook wel een beetje saai zijn). Gelukkig zit er al veel zorg in je basispakket, maar sommige posten vallen daarbuiten.Ik maakte een lijstje met de kostenposten die ik het afgelopen jaar veelvuldig voorbij heb horen komen bij vriendinnen en die niet in de basis verzekering vallen, maar er zijn er vast nog wel meer te bedenken!

  1. Anticonceptiepil: 8 – 20 per maand
  2. Tandartscontrole: €20,00
  3. Plaatsen spiraal niet bij een gynaecoloog: € 420,19
  4. Bevalling in het ziekenhuis: € 2.322,60
  5. Fysiotherapie: tussen de €28 en €32 per keer

Reken uit of je deze extra zorg wilt verzekeren

Je bent minimaal verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Of je je daarnaast nog extra moet verzekeren hangt af van jouw zorgbehoefte. Een makkelijke rekensom. Voorbeeld: ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor alleen een controle (á €20,00 per keer) en heb je nooit gaatjes? Dan is aanvullende tandartsverzekering (van minimaal €5,00 in de maand extra) een beetje overdreven en zelfs duurder dan los afrekenen na je controle. En verwacht je geen kind in 2016? Dan kan je die gezinsuitbreiding module beter uit laten staan.

Welk risico durf jij te lopen?

Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaalt. Het eigen risico geldt niet voor je huisarts, wel voor bijvoorbeeld het ziekenhuis en medicijnen. Verhoog je je eigen risico? Dan gaat je premie omlaag. Maar, hoeveel eigen risico durf en kan jij lopen? En durf je dat risico te lopen in ruil voor een lagere premie? Kies hier het bedrag dat je per direct zou kunnen én willen ophoesten als het nodig zou zijn. Je kan mazzel (geen zorg) of pech (wel zorg) hebben, maar ja dat is het risicospelletje!

Resumé: zorgverzekering 2017 kiezen:

Weet wat je kiest en bedenk vooraf wat je nodig hebt en welk risico je wilt / durft te lopen voor je aanbieders gaat vergelijken. (net als nieuwe schoenen schoenen: voor je het weet heb je weer een paar pumps gekocht die misschien wel in de uitverkoop waren maar die toch nog te duur zijn en die je eigenlijk niet nodig hebt).

  • Welke zorg heb je nodig volgend jaar (verwacht je)?
  • Zit dit wel of niet in de basisverzekering en geldt er een eigen risico?
  • Hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper je polis: hoeveel risico durf jij te lopen?

Een knap staaltje risicomanagement dus, dat zorgverzekering 2017 kiezen! Ga er even voor zitten (met koppies thee en pepernoten) en reken het uit. Succes! En heb je aanvullend nog tips of aanvullingen? Dan hoor ik die graag!

X Finance Chick  

Leave A Comment

Your email address will not be published.