Leuk om te weten: 7 feiten beurs New York

Als iemand tegen mij over New York begint word ik altijd een beetje opgewonden. Mijn adem versnelt, ik word alert en ik krijg het gevoel alsof ik dans. Het liefst lepel ik dan al mijn New York wist-je-datjes op. Een blog over New York kan hier dan ook niet ontbreken. Finance Chick presenteert: 7 feiten beurs New York.  

Meer dan eens heb ik New York bezocht. En een standaard onderdeel van mijn bezoekjes aan the big apple is het afdalen naar downtown Manhattan, oftewel: Financial District. Het liefst vroeg in de ochtend of aan het eind van de werkdag met een lauwe slappe Starbucks cappuccino. Dan bekijk ik de toestroom van de zakenmannen en -vrouwen die als bezige bijen naar hun nest vliegen: doeltreffend en zelfverzekerd. Het Financial District is groot, maar het liefst sta ik die momenten bij de ingang van de New York Stock Exchange. Het adrenaline niveau ligt daar namelijk nog hoger dan bij andere kantoren in deze wijk.

“De beursmensen houden de economie draaiend. En er hangt altijd een soort magie rondom Wall Street

Een paar feiten op een rijtje:

  1. De New York Stock Exchange (Wall Street) is de grootste aandelenbeurs ter wereld
  2. De beurs begint stipt om 9.30 uur en sluit iedere dag om 16.00 uur precies (lokale tijd uiteraard)
  3. In 2013 werd 169 biljoen dollar PER DAG verhandeld
  4. Tontine Coffee House was het eerste koffietentje dat zich in 1793 vestigde in de straat waar ook de New York Stock Exchange staat.
  5. Een kamer op Wall Street 40 was, in 1817 al, het eerste permanente hoofdkantoor van de beurs van New York, de New York Stock Exchange.
  6. Na de ramp op 9/11/2001 is de beurs 4 dagen achter elkaar gesloten geweest, de beurs is sinds 1933 nog nooit zo lang dicht geweest.
  7. De beurs wordt geopend met het luiden van de bel. Hiervoor worden diverse beroemdheden gevraagd, waaronder Michael Phelps, Nelson Mandela, Snoop Dogg. (En Carrie uit Sex and the City natuurlijk).

Helaas heb ik deze tempel van de econome nooit van binnen mogen bekijken. Mocht je dus connecties hebben of iemand weten die me eens mee naar binnen kan nemen dan hoor ik dat graag 😉

Dat heeft New York dus met Finance Chick te maken.

X Financial Chick

Lees ook: Wat gebeurt er op de Amsterdamse beurs?

1 Discussion on “Leuk om te weten: 7 feiten beurs New York”

Leave A Comment

Your email address will not be published.