Finance Chick koopt een huis | #8 Eenzaam bibberend in het financiële circus

“Spring, draai en tik je neus aan. Controleer of je werkgeversverklaring wel in dezelfde kleur pen is geschreven. Doe een koprol. Regel een taxatie en hoe zit het met de onderneming van je vriend?” Het is wat rustiger op Finance Chick maar financieel zitten we niet stil. Sterker nog: het financiële circus is geopend!

 

Werkzaam in de financiële wereld krijg ik dagelijks mee wat er allemaal in die gekke wereld gebeurt. Nieuwe regeltjes hier en aangepaste regeltjes daar. Ik had het geluk het vooral vanaf de zijlijn te mogen aanschouwen. Maar nu we besloten hebben ons eigen huis te kopen staan we als ‘consumenten’ eenzaam bibberend in de piste van het circus.

 

Als brave burger en bescheiden huurder voelden de banken en verzekeraars tot kort voor ons besluit als vrienden aan, of in ieder geval partijen die in ons kamp zaten. Maar nu we zo in de spotlights staan veranderen de verhoudingen langzaam maar zeker.

 

De bank, in mijn ogen de leeuwentemmer, loopt met een zweep en hoge laarzen om ons heen. “Dus jullie willen een hypotheek afsluiten he?” zegt hij met een duistere stem. Bij iedere zweepslag die hij maakt moeten wij een opdracht uitvoeren. “Overhandig werkgeversverklaring.” *geluid van een zweepslag* “Overhandig taxatie” *geluid van een zweepslag*. Ondertussen horen we door de piste de stem van de AFM, die als omroeper extra aanwijzingen geeft: “Is de werkgeversverklaring wel met dezelfde kleur pen geschreven?” “Is het paspoort nog wel geldig?”

 

Gelukkig zijn wij in dit scenario de marionettenpoppen. Onze financiële adviseur hangt boven ons en trekt aan de touwtjes die ons de juiste kunstjes laat uitvoeren. Een koprol, een andere kleur pen.. Niets is hem te dol. Ondertussen knikken onze vrienden en familie ons vanaf de zijlijn bemoedigend toe.

 

Staan we dan, bibberend in het circus. Kop dicht en huis kopen dan maar.

Leave A Comment

Your email address will not be published.