FC koopt een huis | #5 Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Of hoeveel wil ik betalen?

Het appartement dat ik met mijn vriend bewoon is een klein paleisje in de leukste wijk van Amsterdam. Maar nu we alle twee grote-mensen-banen hebben begint de aanschaf van een eigen stekkie toch te kriebelen. Maar waar te beginnen? Finance Chick neemt je mee in haar zoektocht.

Aflevering 5: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?


“Hoeveel hypotheek kan je eigenlijk krijgen?” Ik denk dat dit de meest gehoorde en gestelde vraag is in de afgelopen maand. En ik moet zeggen dat het ook de eerste vraag was die mijn vriend en ik stelden toen we besloten op huizenjacht te gaan. Er zijn tal van websites die snel en nauwkeurig voor je kunnen uitrekenen wat je maximaal kunt lenen en dat bedrag kan met 2 salarissen flink oplopen.

 

Ook wij speurden met het maximale hypotheekbedrag in het achterhoofd en eurotekens in de ogen Funda af naar het grootste huis dat wij konden vinden voor dat bedrag. “Dat huis is mooi, dat huis is nog groter en nog mooier!”  Een calculator naast de laptop. “Ja dat grote huis mag het worden. Doen we dit jaar een kleine verbouwing en volgend jaar de rest. Hebben we de verhuiskosten nog.. en dan komen we uit op….”

 

Stilte

 

Het maandelijks te betalen bedrag werd veel. Heel veel. En daarvoor kiezen betekent hoe dan ook een jaar lang op een houtje bijten en met mazzel volgend jaar een weekje vakantie in Zeeland. Maar: wel een groot huis, nieuwe vloer en een opgeknapte badkamer.

 

Doen? Nee. Want hoe gelukkig worden wij van een jaar lang zuinig aan doen? Niet echt. Hoe belangrijk vinden wij een groot huis? Onbelangrijk. En wat maakt ons dan wel gelukkig? De rest.

 

De vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen zou dus niet gesteld moeten worden. De vraag zou in stap 1 eigenlijk moeten zijn: hoeveel woonlasten zou je maximaal per maand willen betalen? Of misschien beter nog: waar word jij gelukkig van?

 

En dat verandert de zaak..

“Pas jij het maximale bedrag op Funda even aan?”

 

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.