Kun je je leven wel financieel plannen?

Nederlanders maken zich te weinig zorgen over financiën en zijn slecht voorbereid op de toekomst. De krantenkoppen logen er niet om toen Wijzer in Geldzaken hun onderzoeksresultaten presenteerden vorige week. Ook ik maak me schuldig aan een gebrek aan zorgen. Ik gok dat ik het wel goed geregeld heb en vooruit kijken bij financiële beslissingen is lastig. Niet omdat ik het niet wil hoor, maar omdat ik het gewoon niet zie. Maar is financieel plannen vandaag de dag wel te doen?

Onlangs sprak ik met een pensioen adviseur over later. Hij zei dat ik pas na moet gaan denken over mijn pensionering zodra ik gesetteld ben en weet hoe de rest van mijn leven er uit gaat zien. Maar wanneer is dat? En gaat dat moment wel komen?

Iedereen doet maar wat

In mijn omgeving doet ook iedereen maar wat. Zo ken ik stellen die wel een baby hebben, maar niet zijn getrouwd. Dertigers die wel een huis kopen maar er niet gaan wonen. Vijftigers die alsnog gaan studeren en voor zichzelf beginnen en fanatieke zestigers die nog lang niet met pensioen willen gaan. Dan hebben we ook nog de groep met absurd veel spaarcentjes omdat je het nooit zeker weet, en de groep die continu in het rood staan omdat we nu leven.

Veel financiële instellingen werken aan de hand van ‘life events’: grote gebeurtenissen die impact hebben op jouw financiële situatie en waar je waarschijnlijk mee te maken gaat krijgen en waarop je vandaag dus kunt voorbereiden. Een relatie, ondernemen, pensioen en kinderen zijn een aantal van die events. Maar hoe kun je je hier nou op voorbereiden als je niet weet hoe je leven gaat lopen? We zijn immers een generatie in een samenleving  waarin alles mag en alles kan. Jaartje buitenland, een studie, nog een studie, eicellen invriezen, ongetrouwd samenwonen, bedrijfjes starten en weer eindigen.

Moet ik me vandaag dan gaan voorbereiden op de de dag dat er een keer kinderen gaan komen, ik arbeidsongeschikt raak of met pensioen ga? Maar wat als dat niet gebeurt? Ik leef nu. Moet ik me pas melden als ik zo ver ben? Maar ja dan ben ik misschien te laat. Laat het leven zich dan wel financieel plannen? En zo ja, waar moet ik dan in hemelsnaam beginnen? En als ik schijnbaar niet de enige ben, moet ik me dan zorgen gaan maken over de armoe van de toekomst?

Weet jij het?

X Finance Chick

2 Discussions on
“Kun je je leven wel financieel plannen?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.