Handig om te weten: check je tandartsrekening

Als ex-beugelbekkie neem ik mijn gebit extra serieus. Ik lig dan ook braaf iedere zes maanden in de tandartsstoel voor een controle en reinigingsbeurt. De factuur draait de tandarts meteen voor mij uit en zonder te kijken reken ik af bij de balie. Best gek, want in een restaurant of een hotel check ik de rekening wél altijd voor ik betaal.

De NZa heeft maximale tarieven voor tandartsen opgesteld. Minder mag altijd, maar meer niet. Het kan gebeuren dat je tandarts extra of andere codes op de factuur gebruikt waardoor de rekening hoger uitvalt dan nodig is (dat kan natuurlijk per ongeluk gaan). En dat is zonde van je geld (of eigen risico)! Maak er dan ook een gewoonte van om je rekening te controleren, net zoals je dat doet in een hotel.

Maar hoe check je een tandartsrekening?

Op de factuur die je ontvangt na je behandeling staan verschillende codes. Die zijn opgebouwd uit een letter en twee cijfers. De code M03 staat voor 5 minuten gebitsreiniging bijvoorbeeld en dat mag maximaal €11,80 kosten. Op deze website vind je de gangbare codes en bedragen  die er bij horen. Indien je het gebruiken van bepaalde codes niet kunt verklaren, kun je het beste advies inwinnen bij je tandarts. Je hebt namelijk recht op een begrijpelijke tandartsrekening waarvan je ook nog zeker weet dat de rekening volledig klopt.

Handig om te weten!

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.