Wat als… een appartement huren via Airbnb finaal in de soep zou lopen?

Vorig weekend was ik met vriendinnen in Den Haag. Doel: shoppen en lachen. Omdat we niet veel geld kwijt wilden zijn aan een hotel huurden we een ‘funky appartement’ in het centrum via Airbnb. Een uitkomst: een eigen bad, keuken, woonkamer én balkon. Na twee heerlijke dagen, zonder kleerscheuren en stem maar met nieuwe schoenen keerden we weer huiswaarts.

 Een happy end?

Toch lag ik ‘s avonds te woelen in bed. Wat als er wel iets was gebeurd? Ik had het tripje geregeld en was hoofdhuurder van het ‘funky appartement’. Ben ik wel verzekerd als huurder van een Airbnb stulp? De ergste scenario’s spookten door mijn hoofd..

 • We hadden schade kunnen maken in het huis: zoals het per ongeluk slopen van de koelkastdeur of de vintage bank kunnen laten doorzakken.
 • We hadden schade kunnen maken aan het huis zelf, omdat de deur klemde en we die met kracht dicht moesten trekken bijvoorbeeld
 • Brand, omdat we het gezellige kaarsje niet hadden uitgeblazen
 • We hadden gewond kunnen raken, omdat het opklapbed was ingestort tijdens het thee drinken in bed. Of de douchemuur kon instorten tijdens onze bad-met-wijn-sessie

Dat je als verhuurder goed bent verzekerd op Airbnb is duidelijk, dat kun je makkelijk terugvinden op hun website en ze geven daarbij Verhuurders garantie. Maar hoe ben je verzekerd als Airbnb huurder?

Van je aansprakelijkheidsverzekering hoef je het in ieder geval niet te hebben

Als je als huurder schade veroorzaakt is dit niet gedekt onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Dit heeft te maken met de opzichtclausule, ofwel: de alinea in de voorwaarden die stelt dat je alleen bent verzekerd als het om je eigen spullen gaat. In dit geval heeft de ‘verhuurder’ mij spullen geleend, zijn de spullen niet van mij en vergoedt mijn verzekering dat ook niet.

Maar wie betaalt de schade dan wel?

De verhuurder, dus niet huurder/ik en mijn vriendinnen, regelt de verzekeringsdekking. In de meeste gevallen volstaat een inboedel- en/of opstalverzekeraar van de huurder. Deze vergoedt, afhankelijk van de voorwaarden en de afspraken die er zijn gemaakt, de schade die wij (de huurders) zouden maken aan en in het huis. No matter what!

Dus… als huurder zit je dus save en kan je ook zonder enorme spaargelden veilig een ruimte huren. Waar gaat ons volgende tripje heen?

 

X Finance Chick

2 Discussions on
“Wat als… een appartement huren via Airbnb finaal in de soep zou lopen?”
 • Hoi Finance Chick,
  ik kwam op jouw site omdat ik door te googlen naar de vraag: hoe is de huurder verzekerd bij Airbnb? Er is namelijk ingebroken in de kamer die ik huurde en mijn spullen zijn toen gestolen. Mijn verhuurder heeft haar verzekering gebeld, maar die stelde dat zij niet afdoende was verzekerd. Ik hoor het graag als je advies voor me hebt!

  Vriendelijke groet,
  Jasper

Leave A Comment

Your email address will not be published.