Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Opgelet in een omgekeerde wereld

“Ik ben verliefd! Op deze!” Een vriendin appt me 100 hartjes en een linkje. Ik verwachtte op zijn minst een knappe man met sixpack toen ik op het linkje klikte, maar moest grinniken toen ik de foto van een heel leuk appartement in Amsterdam zag. “De prijs valt precies binnen wat ik maximaal kan krijgen voor een hypotheek, top toch?”

Nou.. top? Topduur zul je bedoelen. En dit is precies de ontwikkeling waar ik me zorgen om maak. Ik zie huiszoekende vriendinnen in hun zoektocht eerst op zoek gaan naar een antwoord op de vraag hoeveel hypoteek kan ik krijgen? En gaan op basis daarvan op zoek naar een paleisje. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Gaat het niet om wat je kwijt wilt zijn aan woonlasten?

 • Hoe vaak en waarheen wil je op vakantie?
 • Ga je graag uit eten of niet en wil je dat blijven doen?
 • Winkel je graag of niet en hoeveel geld wil je daarvoor hebben?
 • Wil je weekendjes weg gaan of niet en wat mag dat dan kosten?

Of eigenlijk:

 • Waar wil je je geld überhaupt aan uitgeven?

Of misschien nog beter..

 • Hoeveel wil je maximaal kwijt zijn aan je huis?

Het stoort me mateloos dat je op iedere willekeurige huizen-koop-website middels zogenaamd handige tools heel snel kan ontdekken hoeveel je maximaal kunt lenen. Het netto bedrag lijkt rooskleurig, maar verzekeringen, belastingen en alle andere kosten die erbij komen kijken worden gemakshalve weggedacht. En dat terwijl er heel wat andere vragen aan ten grond slag liggen. Gaat het nu om de huiskoper of de huisverkoper?

Oproep!

Dus beheerders van die websites die zogenaamd van die handige tools aanbieden: kunnen we hier niet gezamenlijk wat aan doen? Kunnen we niet samen de dromen van mijn romantische vriendinnen temperen en hun behoeden voor een per ongeluk veel te dure aankoop? Een tool maken waarin we eerst vragen hoeveel ze maximaal aan woonlasten kwijt willen zijn en op basis daarvan een advies uitgebracht wordt? Waarbij rekening wordt gehouden met minimale belastingen en verzekeringen? Volgens mij niet zo moeilijk..  Ik denk graag mee!

En als jullie het niet doen, dan doe ik het zelf nog wel even. Want ik moet er niet aan denken dat ik straks geen vriendinnen meer heb die met mee willen shoppen omdat ze een te hoge hypotheek hebben. Dat zou pas jammer zijn!

X Finance Chick

7 Discussions on
“Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Opgelet in een omgekeerde wereld”
 • Interessant artikel! Toch ben ik ook zo een vriendin die naar huizen zoekt die binnen mijn maximale hypotheek vallen. Het is nogal raar om eerst een huis te zoeken en dan pas je hypotheek te checken…sta je voor je droomhuis en blijkt hij te duur…ik vind trouwens ook dat de bank al heel scherp is in de hypotheken die hij vergeeft. Ze rekenen een grote marge in om zichzelf te verzekeren dat je het gemakkelijk kunt betalen. Dus ik zou lekker meubels met haar gaan shoppen 🙂

  • Daarom zou je het andersom moeten doen: eerst bedenken hoeveel je maximaal kwijt wilt zijn aan je woning en woonlasten, dan kijken hoeveel je zelf wilt inleggen/investeren en daarna kijken hoe duur je droomhuis maximaal kan zijn. Want is een huis dat je net aan kan betalen wel je droomhuis.

 • Interessant!! Ik weet wel wat ik maximaal wil kwijt zijn per maand…. Maar ik heb geen idee welke kosten er naast de hypotheek nog bij komen. Water/gasl/licht/internet/tv. Zijn er nog speciale verzekeringen die je moet afsluiten als je een eigen huis hebt? Welke belastingen moet je betalen? Komen er naast de maandelijkse VVE-kosten nog extra kosten?
  HELP ME!

 • Ik vind het een geniaal idee.. ik denk dat als je hier een tool voor zou ontwikkelen en die op je site zou plaatsen je onvoorstelbaar veel verkeer zal krijgen, doen dus 😉

Leave A Comment

Your email address will not be published.