Het bruidspaar vraagt als huwelijkscadeau geld : hoeveel moet ik geven?

Het bruiloft-seizoen is weer geopend. Redenen voor de aanschaf van nieuwe jurkjes en pumps, het organiseren van gênante vrijgezellenfeesten en hele dagen champagne lurken. Maar ook weer de steeds terugkerende vraag: het bruidspaar vraagt als huwelijkscadeau geld, hoeveel moet ik geven? Ik zocht het voor je uit!

Huwelijkscadeau volgens de etiquette

Volgens de etiquette (De Dikke Ditz) hoort het bruidspaar een wensenlijst op te stellen. Volgens goed gebruik treedt het paar in overleg met een of meer gerenommeerde winkels en laat een verlanglijst achter met bijvoorbeeld servies, glaswerk en huishoudelijke artikelen enzovoort. Het bruidspaar dient er ook voor te zorgen dat er genoeg kleine en minder kostbare presentjes opstaan, zodat ook zij die weinig te besteden hebben een ruime keuze vinden. Als gast ben je ook volgens de etiquette niet verplicht om een cadeau te kopen, wel hoor je altijd, bijvoorbeeld middels een kaartje, met een gelukswens te reageren als je een huwelijks annonce ontvangt.

Huwelijkscadeau geld

Ik denk dat mijn vrienden die op het punt staan het huwelijksbootje in te stappen gek opkijken als ik met een bestekset of kristallen wijnglazen aan kom zetten. De meeste wonen al lange tijd samen en die uitzet (die vroeger door de ouders van de bruid moest zijn verzorgd haha) is echt wel compleet nu. Ondanks dat het niet volgens de etiquette hoort worden er wel regelmatig om envelopjes geld gevraagd. Wat stop je erin? Volgens de etiquette hoor je niet zuinig te zijn, toch zou iedereen op de eerste plaats naar zijn eigen portemonnee moeten kijken. Dit zijn de richtlijnen voor het huwelijkscadeau geld.

  • Collega, kennis, buurman of verre familie (achterneven en nichten): €25
  • Vrienden of minder verre familie (neven, nichten, ooms en tantes): €50
  • Directe familie of goede vrienden: €100 euro of meer

Wil je geen geld geven? Dan zijn een fles wijn, een kamerplant, een etentje of een kunstwerk ook goede alternatieven. Weinig te besteden? Een zelfgemaakte cadeau of het bruidspaar voor, tijdens en na de bruiloft helpen is ook van onschatbare waarde.

Moment van schenken

Wist je overigens dat je het geschenk al in de week voorafgaande de bruiloftsdag hoort te geven? De dag zelf is immers druk en het bruidspaar heeft niet de tijd om het de aandacht te geven die het verdient. Verzorg wel een visitekaartje erbij, zodat het bruidspaar weet van wie het komt en weet aan wie ze een bedankje kunnen sturen. Dat laatste hoort de bruid na de bruiloft schriftelijk te doen.

Cadeau van de bruidegom voor de bruid

Nog een leuk weetje: vroeger was de morgengave heel gebruikelijk. Dat is de gift die de man gewoontegetrouw zijn vrouw deed na de bruidsnacht. Bijvoorbeeld een ring of ander juweel. Wat een geluksvogels waren die vrouwen in die tijd!

Heel veel fijne en romantische dagen gewenst!

X Finance Chick

P.s. benieuwd naar wat een bruifloft kost? Ik schreef er al over in deze blog >

2 Discussions on
“Het bruidspaar vraagt als huwelijkscadeau geld : hoeveel moet ik geven?”
  • Ah wat handig dit! Ik vraag me altijd af wat een beetje gepast is. Ik vind het zelf nog wel eens lastig, want als student heb ik nog niet super veel te besteden en ik wil ook niet dat het bruidspaar denken dat ik ze geen geld gun. Inderdaad iets zelf maken is ook leuk!

Leave A Comment

Your email address will not be published.