Oja, we moeten nog een hypotheek regelen

“Gewoon, ik ga naar de bank en die regelen het dan voor ons toch?” Vriendin I. antwoord vertwijfeld op mijn vraag hoe ze dat gaan doen, een huis financieren. “We hebben al een huis op het oog en brengen binnenkort een bod uit, maar dat is niet handig dus?”

Het is een regenachtige vrijdagavond en we zitten in een café. Al nippend aan haar wijntje verkondigde zet met stralende ogen dat ze samen met haar vriend een huis gaat kopen. Omdat het zo goed gaat tussen hun. Omdat ze hun huurhuis uit moeten en ze door vaste contracten eindelijk een hypotheek kunnen krijgen. Via Funda hebben ze al een paar leuke huizen gevonden die aan hun eisen voldoen. Met een makelaar en aannemer hebben ze een aantal bezichtigingen ingepland. Vriendin I. is zelfs al naar de woonboulevard geweest, want bij een nieuw huis hoort ook een nieuwe inrichting.

Het financiële gedeelte, wat minstens zo belangrijk is als het kiezen van het juiste paleisje, staat bij vriendin I. en haar lief op de laatste plek. “Saai, en als ik naar bank Y ga dan wordt dat toch gewoon voor mij geregeld?” is daarop haar antwoord. Zonde, want een vergelijking tussen hypotheekverstrekkers kan veel opleveren. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 20 soorten hypotheekverstrekkers zijn? Van grote banken tot kleinere instanties, en per verstrekker gelden er andere voorwaarden. Een gedegen vergelijking en het uiteenzetten van het risico dat je durft te lopen is dan ook onmisbaar.

Handig om op te letten bij de keuze voor een hypotheekverstrekker:

  • De hypotheekrente, ofwel het bedrag wat je moet betalen voor je hypotheek. Dit bedrag bepaalt de hoogte van je nettomaandlasten. (let op: een geldverstrekker met een lage rente, heeft soms minder gunstige voorwaarden)
  • Of je wel of niet versnelt mag aflossen (en daardoor minder rente hoeft te betalen). Mocht je ooit een erfenis ontvangen, een carrièrestap hebben gemaakt of een loterij winnen bijvoorbeeld.
  • Of er kosten zijn verbonden als je je hypotheek tussentijds verhoogd. Bijvoorbeeld omdat je jouw paleis wilt uitbreiden met een extra etage.
  • De mogelijkheid of je je hypotheek kan meenemen als je binnen de looptijd een ander huis gaat kopen
  • Hoe het zit met de overlijdensrisicoverzekering. Je wilt natuurlijk niet dat jouw nabestaanden met een hoge hypotheekschuld achterblijven als jij onverhoopt komt te overlijden

Je kan dit zelf doen en berekenen of je laten adviseren door een hypotheekadviseur. In ieder geval is naar 1 bank gaan voor 1 advies niet de beste optie, vriendin I. wijzigt dan ook haar koers. Hoe ga jij je hypotheek regelen en de beste aanbieding vinden?

1 Discussion on “Oja, we moeten nog een hypotheek regelen”
  • Prima verwoord ‘Finance Chick’.

    Een eerste stap wordt altijd gezet met een uitgebreide financiële inventarisatie, met nog veel meer tips voor het ‘Besparen en Opbouwen’ van de hypotheek. En, wie weet wat er nog meer in de ‘Schoenendoos’ van vriendin I aanwezig is.

    Succes

Leave A Comment

Your email address will not be published.