Later als ik oud ben

Later als ik oud ben heb ik een kast met een ladder die vol boeken staat en ga ik ieder jaar op cruisevakantie. Later als ik oud ben heb ik een privé verpleegster en liggen mijn kunsttandjes in een kristallen bakje op mijn porseleinen wasbak in de badkamer. Later als ik oud ben rijd ik in een roze scootmobiel, draag ik satijnen steunkousen en komen mijn mantelpakjes van Dior.

“En waar ga je dat allemaal van betalen?” Een pensioenadviseur die ik voor mijn werk spreek rukt me wakker uit mijn mijmeringen over pensioen. “Je mag hopen dat je tegen die tijd nog wat AOW ontvangt, en voor de rest van jou wensen moet je toch echt gaan sparen”, vervolgt hij zijn betoog. “Je wordt daarnaast ook nog eens ouder dan de huidige generatie gepensioneerden. Je hebt dus nog meer pensioen nodig, op tijd beginnen dus.”

Mijn keel voelt droog.
Mijn handpalmen zweten.
De wereld draait om mij heen.

“Wat kost een pensioen dan?” In paniek kijk ik de pensioenadviseur aan. “Dat hangt helemaal af van je wensen en wat je al hebt.”

Ik neem de proef op de som

  • De leeftijd dat ik met pensioen ga zal waarschijnlijk 70,3 jaar zijn
  • Het AOW-bedrag dat ik dan mag ontvangen is naar verwachting €748,- netto
  • Volgens het CBS word ik 83,8 jaar, dus ik heb 162 maanden pensioen en daar dus geld voor nodig.
  • Als ik ook genoegen neem met een algemene verpleegster en reguliere steunkousen verwacht ik €2300 netto in de maand nodig te hebben (waarbij ik de eerste jaren van mijn pensioen waarschijnlijk meer zal uitgeven door cruisevakanties)

Het bedrag dat ik zelf nu nog moet sparen is €2300 – €748 = €1.552 per maand. Voor 162 maanden pensioen moet ik maar liefst €251.424 bij elkaar harken! Als ik op mijn dertigste verjaardag begin met sparen, moet het lukken. Mits ik €520 per maand opzij in een oude sok kan leggen.

Wordt mijn pensioendroom een pensioennachtmerrie?

Een lange weg te gaan en dat ik op tijd moet beginnen is mij wel duidelijk geworden. Gelukkig zijn er slimmere spaarmethodes dan iedere maand geld opzij leggen. Denk aan investeren in een woning of een levensverzekering.

Ik laat me nog wel eens informeren door de pensioenadviseur…

Later, als ik iets ouder ben…

2 Discussions on
“Later als ik oud ben”

Leave A Comment

Your email address will not be published.