Let’s talk about geld baby!

“Jij shopt te veel” en “Jij bent altijd zo gierig”. Uit onderzoek blijkt geld één van de grootste relatiekillers te zijn. Sterker nog: onenigheid over geld is voor veel stelletjes een grotere ergernis dan het hebben van weinig seks. Investeer in jouw relatie en praat regelmatig over geld. Hoe? Een paar handige tips om over geld te praten. Let’s talk about sex geld baby!

 

  1. Spreek een vast moment af om te praten over financiën

Verpest een romantisch diner voor twee niet om tussen hoofd- en nagerecht even de geldzaken te bespreken. En na een stressvolle dag is ook niet het ideale moment om dit onderwerp aan te snijden. Spreek dan ook een rustig moment af in een rustige omgeving waarop jullie dit wel kunnen doen.

 

  1. Weet hoe de ander tegenover geld staat

Je vriend haalt zijn pinpas te makkelijk door de pinautomaat (vind jij), jij bent gierig omdat jouw spaarrekening strenger wordt beveiligd dan Lady Gaga (vindt hij). Haal die irritaties weg en leg aan elkaar uit hoe je tegenover geld staat. Waarom doe jij zo zuinig en hij zo nonchalant? Probeer elkaar te begrijpen, misschien een idee om een dag te ruilen (zij gaat spenden, hij doet een dag zuinig). Dan is die irritatie uit de lucht.

 

  1. Maak duidelijke afspraken

Als je samen bent maak je ook samen kosten. Hoe worden die kosten verdeeld en betaald? Betaalt de een meer dan de ander of is het eerlijk verdeeld? Misschien hebben jullie wel een gezamelijke (spaar)rekening. Waar gebruiken jullie die rekening voor? Hoeveel leggen jullie allebei in en gaat dat eerlijk? Sparen jullie ook, en waarvoor doen jullie dat? Maak afspraken over de bedragen die jullie uitgeven, formuleer spaardoelen en houd je daaraan.

 

  1. Wie regelt de financiën?

Spreek af wie de geldzaken regelt. Dat zal meestal degene zijn die geldzaken het minst vervelend vindt. Zorg wel dat de ander inzicht heeft (en behoudt) in de financiën. Plan periodiek een momentje in om samen de zaken door te nemen. Op die manier krijg je geen scheve verhoudingen en weten jullie allebei waar het geld naartoe gaat.

 

  1. Overleg grote aankopen

Samen op vakantie, de aanschaf van een nieuwe bank of televisie: grote aankopen. Hij wilt de mooiste en duurste televisie die hij kan vinden, jij vindt het afdankertje van je tante wel best. Samen betalen is samen besluiten. Doe geen (lees: nooit) grote aankopen zonder instemming van de ander. En compromissen sluiten is ook een kunst 😉

 

  1. Geef elkaar ruimte

Zorg dat je allebei de ruimte hebt (en voelt) om geld uit te geven aan ‘eigen’ dingen. Behoud allebei je eigen rekening of spreek af hoeveel je van de rekening aan jezelf mag besteden. Dat hij zijn geld opmaakt in de kroeg en zij haar geld opmaakt aan nieuwe schoenen mag, zonder elkaar hierom te veroordelen.
Succes!

Let’s talk about geld, baby
Let’s talk about you and me
Let’s talk about all the good things
And the bad things that may be!

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.