Pokémon Go in het verkeer: dat kan je duur komen te staan, ook als je zelf niet speelt

Ja hoor, de Pokémon hype is ook mijn huis niet ontgaan. Mijn – inmiddels niet meer zo kleine – broertje en volwassen zussie en haar boyfriend zijn druk op Pokémon jacht en verlieten mijn verjaardagsfeest afgelopen woensdag om nog wat Weedles en consorten te vangen. Leuk ja, maar in de media wordt ook veel gewezen op de risico’s van het spel voor verkeersdeelnemers.

Spelers moeten zelf oog houden voor het verkeer om hen heen en natuurlijk is het een heel slecht idee om in de auto te jagen op Pokémon of al rijdend even bij een Pokéstop te kijken. Het startscherm van het spel begint ook niet voor niets met remember to be alert at all times. Stay aware of your surroundings.

Maar wat als een speler opeens de straat oploopt omdat er een Pikachu is opgedoken? Voetgangers hebben een zeer beschermde status en als automobilist ben je al snel geheel of gedeeltelijk aansprakelijk.

Zelf op zoek naar getuigen

Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. De wet bepaalt daarom dat bij een ongeluk de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen.

Mocht je dus een onvoorzichtige Pokémonfan aanrijden, kijk dan vooral ook om je heen naar getuigen die gezien hebben wat er gebeurde. Getuigen kunnen helpen bij het aantonen van overmacht of onvoorzichtigheid.

Extra opletten bij kinderen

Voor fietsers of voetgangers jonger dan 14 jaar geldt een iets andere regel. De reden is dat het verkeersinzicht van kinderen nog niet goed ontwikkeld is. ANWB schrijft:

  • Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, krijgt hij of zij altijd 100% van de schade vergoed. Dat geldt ook als de automobilist niets valt te verwijten.
  • Dit is alleen anders als de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat het kind de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Dat is zéér zelden het geval.

Tot slot: mocht een fietser of voetganger schade veroorzaken aan jouw motorvoertuig, dan kun je de schade claimen. Dit kan rechtstreeks bij de fietser of voetganger. Maar ook hier geldt: alleen als je kunt bewijzen dat het niet jouw schuld is. Ga daarom altijd op zoek naar getuigen.

Gotta Catch ‘m all he!

X Finance Chick

P.s.: leestip: 3 misverstanden over autoverzekeringen 

Leave A Comment

Your email address will not be published.