Spaargeld hamsteren of geld laten rollen?

“Zul je net zien dat je wasmachine, vaatwasmachine én auto tegelijkertijd kapot gaan, terwijl je net tickets naar een ver oord heb afgerekend. Nee ik bewaar mijn geld liever!” De consument vindt het moeilijk om spaargeld te gebruiken.. dat blijkt uit onderzoek Nibud.

Herkenbaar?

Best wel! Ook ik hamster mijn euro’s op een spaarrekening waarover ik veel te weinig rente ontvang. Ik leg graag geld opzij voor je kan niet weten en mijn studieschuld los ik liever niet af met spaargeld, maar verspreid ik over 15 jaren. Net als 17% van de Nederlanders die ook spaargeld en een schuld hebben. En dat schijnt zonde te zijn, want aflossen kan voordeliger zijn dan sparen.

Waarom je wel of niet een (studie)schuld zou aflossen concludeerde ik al in deze blog.. Maar hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben? Wat is verstandig? En vanaf welk bedrag kan je het beter laten rollen?

Korte research leerde dat een alleenstaande wonend in een huurhuis een buffer nodig heeft van €3.550. Als stel/echtpaar in een huurhuis heb je een buffer nodig van €4.100 (bron: Geld.nl)

Dat valt mij eigenlijk wel mee. Alles meer dan die bedragen zou theoretisch gezien mogen en kunnen rollen (nieuwe schoenen here I come). Sterker nog.. te veel spaargeld op een standaard spaarrekening is soms helemaal niet voordelig!

  • Je ontvangt weinig rente over spaargeld op een standaard spaarrekening
  • Je geld wordt door de jaren heen steeds minder waard, best zonde
  • Heb je meer dan €21.330 gespaard? Dan moet je belasting betalen over dit bedrag

In dit soort gevallen kun je je geld beter uitgeven of gaan beleggen. Of een lening aflossen of sparen in een hypotheek. Maar daarover een andere keer meer.

X Finance Chick

P.s Wil je precies weten hoeveel spaargeld je minimaal nodig hebt in jouw situatie? Gebruik dan de bufferberekenaar.  

1 Discussion on “Spaargeld hamsteren of geld laten rollen?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.