“Sta je weer voor aap, omdat je je IBAN niet kan onthouden”

Ken je dat gevoel? Dat je na een heerlijke avond met vrienden in een café de rekening krijgt geserveerd. Jij hebt net je salaris ontvangen en roept: “Ik pin het wel, maak het maar naar mij over”. Vervolgens vragen je vrienden naar welk rekeningnummer ze het kunnen overmaken. Ze willen het direct doen, want dat kan via hun telefoon. En dan begint het ongemakkelijke gestamel en gestotter. NL 000, of nee een 0 minder, en dan 34, o nee ABN moest er nog tussen? Je vrienden kijken je een beetje glazig aan. Sta je weer voor aap, omdat je je IBAN niet kon onthouden, en ze mompelen dat ze het ook wel later willen overmaken.

Sinds de invoering van het lange rekeningnummer op 1 augustus 2014 heb ik het gevoel dat mijn leven een stuk complexer is geworden. De eerste maanden was de bank nog zo aardig om mijn rekeningnummer automatisch aan te passen naar mijn IBAN, maar die luxe is inmiddels ook over. Alle avonden studeren ten spijt: ik onthoud het gewoon niet. Op gezellige kroegavonden denk ik heimelijk terug aan het mijn korte bankrekeningnummer. Zonder stamelen dreunde ik mijn cijferreeks op. Ook als ik een borrel op had.

 

Waarom IBAN?

Waarom moesten we zo nodig massaal over op IBAN? IBAN staat eigenlijk voor International Bank Account Number. Omdat Europa een gezamenlijke betaalmarkt is (we hebben allemaal de Euro), is het van belang (waarom kon ik niet vinden) dat we overal op dezelfde manier kunnen betalen. Doordat we nu allemaal een IBAN hebben, zijn overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen te gebruiken voor binnenlandse en buitenlandse Eurobetalingen.

 

… Vet handig dus voor die paar dagen in het jaar dat je in Europa reist en moet betalen.
… Vet handig dus voor mensen zonder creditcard
… Vet handig dus voor internetshoppen buiten de Nederlandse grenzen
… Vet handig dus voor ondernemers

Iets minder handig voor mensen met een slecht geheugen. NL 00… 328 of 9? Huh, en waar moesten die bankletters ook al weer?

 

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.