Tips voor shopverslaafden

Ik hou van winkelen. En dan niet alleen van kleding kopen, ook in de Blokker, AH of Etos kan ik me goed uitleven. Ik kom vaak thuis met dingen die ik eigenlijk niet nodig had. In sommige gevallen best zonde van mijn geld. Een geheel onthouding winkelen is ook weer zo overdreven. Herkenbaar? Een paar handige tips om  beter met een shopverslaving om te gaan.

Neem alleen cash mee

Hop, die nieuwe schoenen die je eigenlijk niet nodig had zijn met je pinpas zo afgerekend. Neem eens alleen cash geld mee. Dat is wat je mag uitgeven. Zijn die schoenen duurder? Jammer dan, dan kun je die niet kopen.

Spreek een budget af en houd je daaraan

Zin in een nieuwe outfit? Dat moet, als jouw banksaldo het toelaat, natuurlijk mogen. Spreek met jezelf een bedrag af dat je maximaal mag uitgeven aan deze outfit én houd je dan ook aan dat budget. Want als je dat niet doet zul je je spaardoelen ook nooit halen.

Winkel met een lijstje

Ah, mascara en nagellak in de aanbieding. Dat is handig, maar nodig? Winkel met een boodschappenlijstje. Geen mascara nodig? Dan hoef je deze aanbieding ook niet te kopen. Er komt wel weer een volgende ronde aanbiedingen.

Wacht 14 dagen met grote aankopen

In plaats van iets kopen op het moment dat je het wilt kopen, kun je beter met jezelf afspreken dat je pas iets koopt als je het al langer dan 14 dagen wilt hebben. Noteer je wensen op een lijstje en noteer de bedenkdatum erbij. Ik durf te wedden dat je na 14 dagen de helft van dat lijstje niet meer wilt.

Ga niet winkelen als je emotioneel bent

De laatste plek waar je heen moet gaan als je emotioneel bent is het winkelcentrum. De redenen: ‘ik ben zielig want hij heeft me gedumpt dus ik mag een nieuwe jurk kopen’ of ‘ik heb een nieuwe baan dus ik verdien een nieuwe tas’ tellen niet. Bonustip: vermijd ook webshops.

Stel jezelf de vraag; “is dit een wijze keus van mij?”

Voor je met je aankopen naar de kassa holt, stel jezelf de vraag: is dit een wijze keus van mij? Soms is iets alleen al willen een fijner gevoel dan iets ook daadwerkelijk hebben. Bedenk waarvoor je spaart en noem op wat je allemaal al hebt.

Overleg aankopen met een ander

Overleg al je aankopen van bijvoorbeeld meer dan 40 euro altijd eerst met je vriendin, moeder of zus. Denken zij dat het ook een goede aankoop is? Is het geen emotionele aankoop van je?

 

Veel succes!

 

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.