Een brief vol gemengde gevoelens

Een brief die me met weemoed laat terugdenken aan de studententijd waarin echt alles kon. Een brief die me laat merken dat ik helaas wéér een jaartje ouder ben geworden. Een brief die me bevestigt dat ik met mijn grote mensen baan meetel in de maatschappij. Een brief die me doet glimlachen en die me angst aanjaagt. Een brief vol gemengde gevoelens.

Niet vaak ontvang ik post en als ik post mag ontvangen zijn het verlate kerstwensen of verkreukelde vakantiekaarten. Toch is er 1 briefschrijver die mij ieder jaar weet te vinden. Hij of zij, dat weet ik niet want de brief is automatisch aangemaakt en daarom niet ondertekend, stuurt mij altijd in de eerste week van januari een brief:

Dienst Uitvoering Onderwijs

In korte en duidelijke zinnen wordt mij duidelijk gemaakt hoeveel ik ooit heb geleend, hoeveel ik al heb afgelost en hoelang ik nog heb te gaan. Een beetje op de manier zoals mijn waterpolocoach het ook doet: “het gaat goed, we zijn er nog niet maar ga vooral door!” en dat met gefronste wenkbrauwen, rode wangen en gebalde vuisten.

Dat beladen A4’tje in de eerste week van januari maakt mij ook altijd aan het twijfelen. Het kleine bedrag dat maandelijks wordt afgeschreven mis ik misschien niet, maar ik zou het geld ook goed voor andere dingen kunnen gebruiken. De vraag kwam dan ook bij mij op: moet ik mijn studieschuld in een keer aflossen of beter van niet? Dit resulteerde in het volgende rijtje:

Waarom zou ik mijn studieschuld versneld aflossen?  

  • Ik hoef dan minder rente te betalen
  • Ik heb iedere maand een extra bedrag om te besteden
  • Het maandelijkse terug te betalen bedrag wordt lager en de looptijd korter
  • Met een studieschuld kan ik een minder hoge hypotheek afsluiten
  • Nooit meer de nadruk op het feit dat ik wéér een jaartje ouder ben geworden

Waarom zou ik mijn studieschuld niet versneld aflossen?

  • De rente die ik ontvang over mijn spaargeld is hoger dan dan de rente die ik moet betalen voor mijn studieschuld (let op: dit is afhankelijk van de rentestanden en de bank waarbij je zit. Die kunnen variëren en kun je bijvoorbeeld hier checken)
  • Ik ben in een keer mijn financiële buffer kwijt, zoveel spaargeld heb ik nou ook weer niet
  • Nooit meer die brief die mij het gevoel geeft dat ik er met mijn grote mensen baan echt toe doe

Dit tegen elkaar afwegend besluit ik om dit jaar mijn relatie met de DUO in stand te houden. Mede omdat ik mijn spaargeld goed kan gebruiken dit jaar. Bij de volgende brief met gemengde gevoelens zal ik dit lijstje er weer bij halen. Wat doe jij met jouw studieschuld?

1 Discussion on “Een brief vol gemengde gevoelens”

Leave A Comment

Your email address will not be published.