Waarom Prinsjesdag Prinsjesdag heet en andere leuke feitjes

De derde dinsdag van september, prinsjesdag, is voor mij hoedjes-kijkdag. Na deze dag ken ik alle trends uit hoedjesland en weet ik welke designers ik in de gaten moet houden. Toch is Prinsjesdag niet als primaire reden bedoeld als hoedjes-spot-dag (anders had het beter hoedjesdag kunnen heten). Maar wat gebeurt er dan wel? Waarom Prinsjesdag Prinsjesdag heet en andere leuke feitjes voor tijdens de pauze.

Hoe het ooit begon..

In 1814 werd het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer voor het eerst officieel geopend op Prinsjesdag. Het is de dag waarop de Koning of Koningin ten overstaan van het parlement de troonrede (met daarin alle plannen voor het nieuwe jaar) uitspreekt. Tot 1848 was de inhoud van de troonrede officieel een zaak van de Koning. Pas na 1848 bepaalden de ministers wat hier in moet staan.

 

Wisseling van de dag

 

Prinsjesdag is niet altijd op de derde dinsdag van september geweest. Deze viel in het begin op de 1e maandag in november, later op de 3e maandag in oktober maar omdat dit te weinig tijd was om de plannen voor 1 januari af te handelen en goed te keuren werd het vervroegd naar de 3e maandag in september. Pas in 1887 werd dit de 3e dinsdag in september. Omdat de reistijd voor veel Kamerleden naar Den Haag lang was en met name christelijke partijen niet wilden dat hun leden op zondag al naar Den Haag moesten afreizen.

 

De troonrede van nu

 

Sinds 2013 opent onze Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van de Eerste- en Tweede Kamer en zal hij de Troonrede uitspreken in de Ridderzaal (Den Haag). Om 15.15 uur overhandigt de minister van Financiën de Tweede Kamer het beroemde koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting. Ieder jaar is dit weer een belangrijk moment. Want hierin staat hoeveel geld er voor de verschillende planning beschikbaar is, en waar dat geld vandaan komt (de bezuinigen en uitgaven dus).

 

Hoedjes feitje

 

Veel vrouwen die het uitspreken van de troonrede bijwonen, dragen naar gebruik van de laatste jaren opvallende hoeden, die later in de media worden besproken. Deze traditie ontstond in 1977, toen Kamerlid Erica Terpstra naar eigen zeggen de grijze massa wilde veranderen.

 

Waarom Prinsjesdag Prinsjesdag heet

 

Sinds september 1930 heet Prinsjesdag ook Prinsjesdag. De oorsprong daarvan ligt in de 18e eeuw in de tijd dat stadhouder Willem V regeerde. Op zijn verjaardag op 8 maart werd ieder jaar feest in heel het land gevierd dat Prinsjesdag werd genoemd. Waarom deze naam overgegaan is naar de openingsdag van de regeerders is onduidelijk. Misschien omdat op Prinsjesdag de liefde voor de prins en zijn familie werd geuit en we dat eigenlijk nog steeds doen? Ook vandaag nog staan er hordes mensen juichend langs de route die de Koning met zijn koets aflegt!

 

Fijne Prinsjesdag!

 

X Finance Chick  

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.