Wat bedoelen ze eigenlijk? Gouden handdruk

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan,Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit.

Aflevering 4: gouden handdruk

“Een gouden handdruk is een ontslagvergoeding. De opbouw bestaat uit één of enkele bruto-jaarsalarissen (afhankelijk van het aantal dienstjaren), aangevuld met een bedrag dat partijen afspreken om imagoschade te compenseren en juridische procedures te vermijden.”

Klinkt relaxed!

En dat is het ook heel erg lang geweest. Deze gouden handdruk, oftewel ontslagvergoeding, krijg je als je door je werkgever wordt ontslagen. Of omdat je inkomen gaat mislopen omdat je een lagere (en slechter betaalde) functie krijgt bij dezelfde werkgever. Of omdat je minder uren kan komen werken. Of door een andere verslechtering in je contract. De hoogte van deze gouden handdruk hangt af van je leeftijd, het aantal jaren dienstverband en bruto maandinkomen.

Maar?

Door een gouden handdruk ontvang je in een keer een groot geldbedrag. Klinkt fijn, maar daar moet vaak ook nog belasting over worden betaald. Je moet dus goed nadenken hoe je deze handdruk wilt benutten. Bijvoorbeeld door te sparen, beleggen of je hypotheek aflossen.

En waarom hebben we het er de laatste tijd zo vaak over?

Op 1 juli 2015 gaat het nieuwe ontslagrecht in. Dat betekent o.a. dat de maximale hoogte van de gouden handdruk lager uitvalt dan voor 1 juli 2015. Daarnaast wordt de ontslagvergoeding in sommige gevallen een transitievergoeding. Oftewel: het geld dat je ontvangt moet je dan  gebruiken voor bij- of omscholing. (lees daar hier meer over).

De gouden handdruk verliest zijn gouden randje. En daar praten ze over.

X Finance Chick

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.