Wat bedoelen ze eigenlijk? Hypotheekrenteaftrek

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan, Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit.

Aflevering 2: hypotheekrenteaftrek

“Als je een hypotheek afsluit betaal je hypotheekrente. Deze rente is aftrekbaar van de belasting. Dit noem je ook wel de hypotheekrenteaftrek.”

Nu snap ik het nog niet!

Stel, je koopt een eigen huis. Hiervoor sluit je een een lening (hypotheek) af. Over deze, vaak enorme, lening betaal je rente. Als je totale hypotheek €200.000 bedraagt en je moet 5% hypotheekrente betalen dan betaal je dus op jaarbasis maar liefst €10.000 aan hypotheekrente.

Dat geld kan beter besteed worden!

En daarom is in 1893 (zo lang geleden al) de hypotheekrenteaftrek ingevoerd. Je mag dan het rentebedrag aftrekken van je bruto inkomen (je totale jaarinkomen) alvorens je belastingaangifte doet. Het inkomen waarover je dan nog belasting moet betalen is daardoor minder hoog doordat je de rente hebt afgetrokken. Hierdoor worden de vasten lasten lager, blijft er meer geld over en kunnen meer mensen een huis kopen. Op die manier wordt de woningmarkt gestimuleerd.

(Haha, een leuk weetje, onze zuiderburen noemen dit principe ook wel de ‘Woonbonus’)

Waarom praten we er zo vaak over?

Je kan je voorstellen dat de regering veel geld misloopt door de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren betalen immers minder belasting. Om die reden is de hypotheekrenteaftrek altijd een discussiepunt geweest. De regels worden aangescherpt en is in 2013 ingevoerd dat je alleen hypotheekrente mag aftrekken als je binnen 30 jaar je hypotheek afbetaalt. Verder wordt vanaf 2014 de hypotheekrente in stapjes beperkt. Kon je in 2013 de hypotheekrenteaftrek tegen het hoogste belastingtarief aftrekken, vanaf nu wordt dat ieder jaar iets minder. Daar zijn (en blijven) altijd voor- en tegenstanders voor, dus voorlopig blijft de hypotheekrenteaftrek lekker actueel!

Finance Chick
P.s. heb je termen die je uitgelegd wilt krijgen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.