Wat bedoelen ze eigenlijk? NHG

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan,Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit. Deze week: NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie: bij een hypotheek met NHG staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden richting de geldverstrekker garant voor betaling van een eventuele restschuld en achterstallige rente.

 

En nu in normale woorden

Is je huis minder waard dan je hypotheek dan houd je bij de verkoop een restschuld over. Dat kan lastig zijn bij de aankoop van een andere woning, omdat je door die schuld waarschijnlijk minder kunt lenen voor je nieuwe woning.

Als je een hypotheek hebt afgesloten met NHG dan hoef je de restschuld niet terug te betalen. Althans,als het Waarborgfonds oordeelt dat je geen schuld hebt aan de (gedwongen) verkoop. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld werkloosheid, echtscheiding, overlijden van partner of arbeidsongeschiktheid. En/of als je alles er aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

 

Wat is het voordeel van NHG?

Als je een hypotheek afsluit met NHG geeft deze dus garantie dat je geen restschuld overhoudt als je de woning buiten jouw schuld om moet verkopen. In ruil daarvoor geeft de bank je een rentekorting op je hypotheek. Dat scheelt per maand! Ander voordeel is dat je na een verdrietige tijd snel weer door kan!

 

Wat zijn de addertjes onder het gras?

Je krijgt natuurlijk niet zomaar NHG. Daarvoor moet je eenmalig een borgtochtprovisie betalen. Dat is in 2015 1% van je hypotheek. Daarnaast geldt de regeling alleen voor een maximale hypotheek (inclusief bijkomende kosten) van €245.000.

 

Waarom horen we er zo vaak over?

De hoogte van de maximale hypotheek voor een NHG varieert van jaar tot jaar en wordt eigenlijk ieder jaar lager. Zo geldt het bovengenoemde maximale hypotheek bedrag van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 en zal deze daarna weer wijzigen (en dalen). Rond die periode (nu dus) wordt er dan ook extra veel over het onderwerp geschreven en gezegd.

 

X Finance Chick  

1 Discussion on “Wat bedoelen ze eigenlijk? NHG”

Leave A Comment

Your email address will not be published.