Woekerpolis: betekenis uitgelegd

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan, Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit. Aflevering 1: woekerpolis.

“Een woekerpolis is een beleggingsverzekering die niet voldoet aan wat de klant kon verwachten, met verborgen kosten en waarvan de opbrengsten enorm tegenvallen.”

Even terug, wat is er gebeurd?  

In de jaren ‘90 ging het voor de wind met de economie en stond de aandelenmarkt er gunstig voor. Het leek toen slim te zijn om een beleggingsverzekering** af te sluiten. Daarmee kon je met een lage inleg toch veel geld binnenhalen, als het maar lang genoeg goed zou gaan met de aandelenmarkt. Deze verzekeringen werden vooral afgesloten voor het aflossen van een hypotheek of als aanvulling op de oude dag.

Helaas keerden de gunstige economische tijden en bleek in 2006 dat verzekeraars niet deden wat ze beloofden. Door de tegenvallende resultaten op de beurs hielden verzekeraars hoge kosten in zonder de klant hierover te informeren waardoor de opbrengst voor de klant lager uitvalt. De rel die ontstond staat bekend als de ‘woekerpolisaffaire’. Daardoor kregen beleggingsverzekeringen de bijnaam ‘woekerpolis’. Overigens, niet alle beleggingsverzekeringen zijn woekerpolissen!

Waarom praten we er zo vaak over?

Nog steeds zijn woekerpolissen vaak in het nieuws. Mensen met een woekerpolis worden door financiële dienstverleners opgeroepen om de woekerpolis te herstellen om te proberen het verloren kapitaal te redden. Verder worden klachten rondom woekerpolissen verzameld en gebundeld en staan verzekeraars onder druk: zij moeten snel met een passende oplossing komen.

**Beleggingsverzekering?

Een beleggingsverzekering is een vorm van verzekeren voor een lange looptijd waarbij de verzekeraar de premie (het bedrag dat jij iedere maand betaalt) voor jou belegt (in de hoop dat het snel meer geld wordt, maar met de kans dat dat niet gebeurt). Op die manier bouw je, als het met de economie voor de wind gaat, een kapitaal op. Maar in slechtere tijden valt dit bedrag lager uit.

Tot zover!