Wat bedoelen ze eigenlijk? WOZ-waarde

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan,Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit.

Aflevering 5: WOZ-waarde

“De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde op de waardepeildatum. De WOZ-waarde is belangrijk omdat er meerdere belastingen en heffingen op zijn gebaseerd.”’

 

En nu in normale woorden
WOZ-waarde staat voor ‘Wet waardering onroerende zaken’. Dit is een Nederlandse wet die stelt dat de gemeente bepaalt wat een woning, bedrijfspand of ander onroerend goed waard is. Deze vastgestelde waarde moeten pandeigenaren gebruiken bij de belastingaangifte en moeten ze dus belasting over betalen. Op deze WOZ-waarde wordt ook de hoogte van de te betalen belasting gebaseerd (bijvoorbeeld de hoogte van de rioolheffing).

 

Hoe bepalen ze die waarde dan?
Een keer per jaar wordt de WOZ-waarde vastgesteld (dit doen ze meestal in januari en februari). De gemeente kan moeilijk bij alle huiseigenaren langs gaan. Daarom wordt de woning vergeleken met soortgelijke woningen die rond januari/februari zijn verkocht. Het kan dus zijn dat deze waarde het ene jaar hoger (of lager) is dan het andere jaar of het jaar waarin je het huis hebt gekocht.

 

En waarom praten we erover?
Alle huiseigenaren hebben de WOZ-waarde nu weer ontvangen. Dat is natuurlijk leuk om over te praten. Wat is het gemiddelde per straat, wijk of stad? En wat is de WOZ-waarde van het huis van je buurman? Sommige mensen zullen niet eens zijn met de waardebepaling. Die kunnen bezwaar maken (hoe je dat kunt doen lees je hier). Daarnaast is het weer belastingaangifte tijd en is het verkeerd aangeven van de WOZ-waarde een van de meest gemaakte fouten. (Hoe het wel moet lees je hier)

 

Genoeg food for talk!

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.