Oefs, op mijn 70e met pensioen.. wat is jouw pensioenleeftijd?

Laatst vierde ik de 29e verjaardag van één van mijn beste vriendinnen. “Succes morgen op je werk, en volgende week, en de komende 38 jaar eigenlijk nog”, grapte haar opa die haar belde voor haar verjaardag. Mijn jarige vriendin hing zuchtend op: “Ah man, als je het zo bekijkt dan is mijn 67e verjaardag nog heel ver weg!” Waarop ik zei dat hij en zij nu wel een heel rooskleurig beeld hanteren, want tegen de tijd dat wij met pensioen mogen zijn we zeker de 70 gepasseerd! Het werd stil aan tafel. “Hoe dan?”

Er blijkt, en misschien wel heel terecht, veel onduidelijk te zijn over wanneer je met pensioen mag. Je krijgt nu vanaf je 65e jaar een AOW-uitkering. Maar dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog naar 67 jaar in 2021.Daarna stijgt de AOW-leeftijd verder door, afhankelijk van de levensverwachting. De leeftijd waarop jij AOW krijgt is dan ook gekoppeld aan je geboortejaar.


Weet jij jouw pensioenleeftijd?


Voor mijn jarige vriendinnetje (geboren in 1986) betekent dat volgens de AOW-prognose dat ze met 71 jaar en 0 maanden haar AOW zal ontvangen. Ik kom, geboren in 1989, in aanmerking als ik 71 jaar en 6 maanden ben.  

Gelukkig betekent dat niet dat je niet eerder met pensioen mag én gaan kan. Als je zelf genoeg (spaar)geld hebt, een loterij wint of een rijke man aan de haak slaat kun je al veel eerder met pensioen Voor Finfin van Adfiz verzamelde ik laatst nog wat meer wat tips over hoe je eerder met pensioen kunt gaan en waarom het belangrijk is om vandaag nog aan je pensioen te denken.

Om de feestsfeer niet te verpesten hieven we het glas op haar verjaardag: “Op dat we überhaupt die pensioenleeftijd mogen halen.” De jarige job kiest ervoor om haar verjaardasgeld ergens anders aan te besteden. Je oude dag is belangrijk, maar je jonge dag is nu!

 

X Finance Chick

P.s. Handig, in deze tool hieronder ontdek je direct jouw eigen pensioenleeftijd!

4 Discussions on
“Oefs, op mijn 70e met pensioen.. wat is jouw pensioenleeftijd?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.