Wat bedoelen ze eigenlijk: Wat is lijfrente?

Financieel nieuws is booming: je hoeft maar een krant open te slaan,Twitter te openen of een kroeg binnen te wandelen. We vinden goed wat er gebeurt, of vinden het juist niet goed, en we hebben allemaal een mening. Maar waarvan vinden we dan iets? In deze rubriek legt Finance Chick de meest besproken termen uit. Deze week: wat is lijfrente?

Volgens De Financiële Begrippenlijst betekent lijfrente: “Een levenslange rente; een geldbedrag dat iemand van een bepaald moment (vaak op het moment dat hij met pensioen gaat) tot aan zijn overlijden ontvangt. De uitkering vindt plaats op basis van een eerder afgesloten verzekering)”

En nu in normale woorden: wat is lijfrente?

Eigenlijk is lijfrente een ander woord voor het speciale spaarpotje dat beschikbaar komt zodra je, in de meeste gevallen, met pensioen gaat. Een vorm van een oudedagsvoorziening dus. Je ontvangt lijfrente alleen als je een ‘lijfrenteverzekering’ hebt afgesloten eerder in je leven. En dus ook lijfrente hebt gespaard in de jaren voorafgaand je pensioen.

Een lijfrenteverzekering sluit je meestal af bij een verzekeraar, bank of beleggingsverzekering. Eenmalig of periodiek stort je dan een geldbedrag (premie) op een rekening. Op de dag dat je met de geldinstantie hebt afgesproken komt dit geld vrij en kun je kiezen hoe je het geld uitgekeerd wilt krijgen. Zo kun je kiezen tussen nu of later, levenslang of tijdelijk, eerst veel en later minder (zie Finfin van Adfiz voor meer informatie)

Waarom praten we er zo vaak over?

Eigenlijk is lijfrente altijd een populair onderwerp om over te praten. Iedere maand gaan er weer mensen met pensioen en moeten, indien ze een lijfrenteverzekering hebben, kiezen hoe en of ze het geld willen laten uitkeren. Daarnaast is het aantal gepensioneerden stijgende in Nederland en worden we allemaal steeds ouder: zit er nog wel genoeg in het spaarpotje voor al deze oudjes? Een kopbreker waar graag over wordt geschreven!

X Finance Chick

Lees ook:

1 Discussion on “Wat bedoelen ze eigenlijk: Wat is lijfrente?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.