Wat kost een boot in Amsterdam?

Met mooi weer zit ik het allerliefst op een boot(je). Varen door de Amsterdamse grachten, biertjes en lekkere hapjes binnen bereik en lekker chillen met vrienden. Ik ben een mazzelaar met veel vrienden die booteigenaar zijn. Toch lijkt een eigen sloepje me ook wel heel relaxed. Maar wat kost een boot in Amsterdam?

 

Aanschaf boot

Allereerst moet je natuurlijk een bootje aanschaffen. Een beetje standaard grachtenbootje begint vanaf ongeveer €500. Je kan daar natuurlijk zo veel aan uitgeven als je zelf wilt.

 

Benzine/diesel

Hoe meer je vaart hoe meer brandstof je nodig hebt. Naast het type motor bepaalt stroming, wind en vaarsnelheid ook je brandstofverbruik. Ter illustratie: een 5 pk motor verbruikt ongeveer 2 liter benzine per uur. Ga je zes uurtjes varen heb je dus 12 liter benzine nodig. Met een benzineprijs van 1,74 euro ben je zomaar €20,88 per vaardag kwijt.

 

Onderhoud boot

Je boot heeft een likkie verf nodig, roestplekjes moeten worden bijgewerkt, je motor hapert en moet door de monteur gecheckt worden… Een boot moet onderhouden worden. Je kan het zelf doen of een handige vriend vragen. Dan kost dit, naast de materiaalkosten, niets extra (of een rondje in de kroeg). Ook zijn er bootservicebedrijven die jouw bootje kunnen checken. Een precies bedrag kan ik niet vinden (iemand ervaring?), maar ANWB schat het onderhoudsbedrag in op 5% van het aankoopbedrag van de boot aan onderhoud.

 

Lig- en havengeld boot

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als je niet ook moet betalen om gebruik te maken van het Amsterdamse grachtenwater en van een ligplaats bij een kade in jouw buurt. Je kunt hier een vignet aanvragen. De kosten voor zo’n vignet hangt o.a. af van de grootte van je boot, het soort motor en de plek waar jouw boot ‘overnacht’. Voor een klein motorbootje, bijvoorbeeld 7m2, betaal je €35,50 per meter, dus €248,50 per jaar. Ter vergelijking: een elektrisch bootje met dezelfde afmetingen kost €11,00 per meter, dat is dus €77,00 per jaar (alle tarieven vind je hier).

 

Verzekering boot

Het hoeft niet, het kan wel: je boot verzekeren. De kosten hangen ook hier weer af van wat jij wilt. Wil je alleen schade verzekeren die jij met jouw sloep veroorzaakt aan andere boten? Wil je ook schade aan je eigen boot verzekeren? En wie betaalt als een junkie jouw boot sloopt? Grootte, bouwjaar en vermogen zijn factoren die ook mee worden gerekend. Reken op minimaal €4,00 per maand voor een minimale verzekering voor een klein bootje.

 

Dus…

Dat zijn een hoop kosten! Houd de extra kosten in je achterhoofd als je op botenzoektocht gaat. Want een oude grote boot voor een prikkie lijkt misschien wel een topper, maar vind je het de onderhoudskosten en liggeld wel waard?

 

X Finance Chick  

 

1 Discussion on “Wat kost een boot in Amsterdam?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.