Wat kost een cruisevakantie?

Jup, cruisen is voor oude mensen, maar aangezien ik een enorme fascinatie heb voor grote schepen gaf mijn voormalig werkgever een ‘cruisevakantie cadeaubon’ bij mijn afscheid. Inmiddels (of helaas) is deze alweer een tijdje geleden ingewilligd. Toch krijg ik nog vaak de vraag: wat kost en cruisevakantie? En met het oog op de vakantietijd hoog tijd om deze te beantwoorden. Want hoewel het voor mij echt een ‘once-in-a-lifetime-experience’  was raad ik het iedereen wel aan. Want wat hebben we gelachen.

Een cruisevakantie hoeft helemaal niet heel veel te kosten. Bepaal vooraf je budget. Zo kan je al voor 500 euro een korte cruise (minder dan een week) maken in Noord Europa en kan je opstappen in Amsterdam. Hoe verder en langer, hoe duurder je reis zal worden. De hut die je kiest draagt ook bij aan de prijs: voor een balkon betaal je nu eenmaal meer dan een hut met alleen een raam. Houd ook rekening met eventuele reiskosten naar de haven waar je cruise begint en/of eindigt.

Cruiseprijzen zijn vrijwel altijd inclusief:

  • Een hut die minstens twee keer per dag wordt schoongemaakt en dagelijks scheepsjournaal.
  • Maaltijden: all-you-can-eat in het buffetrestaurant en iedere avond een uitgebreide maaltijd in een gezellig restaurant met bediening
  • Activiteiten en entertainment: een theatershow, vuurwerk op je toetje, muzikanten in iedere themabar en dansles in de disco. Je hoeft je aan bord niet te vervelen.
  • De hele dag aan het zwembad liggen, op een bedje.

Extra kosten

  • Een drankarrangement: tijdens onze cruise betaalden wij €23 per dag extra om de hele dag en week door drankjes te krijgen aan iedere bar. Cocktails aan de zwembadrand, wijntjes voor het eten, koffie bij het ontbijt en koude cola’tjes tussendoor. Ik heb me laten vertellen dat dit alleen loont als je veel alcoholische drankjes van plan bent te nemen, dus je kunt wel raden dat wij met dit arrangement voordelig uit waren 😉
  • Excursies en uitstapjes: een cruiseboot stopt (bijna) iedere dag bij een andere haven. Je kan zelf de stad in (wat wij het liefste deden) of met een door de rederij georganiseerde tour mee. Welke optie je ook kiest, het zal je altijd wat extra kosten. Want in een stad zijn kost gewoon geld (koffie, lunchje, shoppen en/of een bezienswaardigheid bezoeken).
  • Alle luxe voorzieningen: een spa, de sportschool, foto’s maken bij de fotograaf, wasserette, casino.. alles wat niet standaard in je arrangement valt kost geld. Veel geld. Gelukkig kan je prima zonder op een boot.

Ik zal nooit beweren dat een cruisevakantie een goedkope vakantie is, maar een rib uit je lijf hoeft het ook niet per definitie te zijn. Heel gaaf om mee te maken, zo deden wij in zeven dagen maar liefst vier landen en vijf plaatsen aan.

Gooi die trossen maar los. Schip ahoy!

X Finance Chick

2 Discussions on
“Wat kost een cruisevakantie?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.