Finance Chick koopt een huis | #1: wat kost een huis kopen?

Het appartement dat ik met mijn vriend bewoon is een klein paleisje in de leukste wijk van Amsterdam. Maar nu we alle twee grote-mensen-banen hebben begint de aanschaf van een eigen stekkie toch te kriebelen. Maar waar te beginnen? Finance Chick neemt je mee in haar zoektocht.

Aflevering 1: wat kost een huis kopen?

“Dit huis heeft 5 slaapkamers, 3 badkamers, 4 verdiepingen en staat in het centrum van Amsterdam. Het is een doorzonwoning, heeft een mooie eetkeuken en een riant dakterras. Volgens mij alles wat wij nodig hebben.” Ik draai mijn computer om. Mijn vriend schiet in de lach. “Ja schat, voldoet helemaal aan de eisen. Een pand aan de Herengracht, 2,5 miljoen euro, waar kan ik tekenen? Misschien later als we groot zijn.”

Ik draai mijn scherm terug en klik verder. Hij heeft wel gelijk. Een volledig grachtenpand is inderdaad te hoog gegrepen. En al helemaal omdat we ook nog verre reizen willen maken en graag uit eten gaan. Geld moet rollen, maar kun je 1 keer uitgeven. En doen we dat dit jaar liever in een ver land of in een nieuw huis?

Om mijn roekeloze-rond-klikken-op-Funda-zoektocht toch wat meer richting te geven checkte ik op berekenhet.nl hoeveel hypotheek we kunnen krijgen. “Weet jij eigenlijk wat een huis kopen kost? De eenmalige extra kosten die we moeten betalen bedoel ik dan?” Mijn vriend schudt zijn hoofd. En aangezien ik het antwoord ook niet kan vinden ben ik zelf aan het rekenen geslagen. Om een beetje een gevoel te krijgen zeg maar.

In dit rekenvoorbeeld ben ik uitgegaan van een hypotheek van €200.000.

Kostenposten Wat kost dat?
Notariskosten € 1.000
Advieskosten € 1.500
Bankgarantie € 200
Verhuiskosten € 10.000
Overdrachtsbelasting € 4.000
Taxatiekosten € 400
Makelaarskosten € 1.000
Bouwtechnische keuring € 300
Totaal € 18.100

Je kunt natuurlijk een beetje extra hypotheek opnemen, maximaal 103% van de marktwaarde. In deze situatie betekent het dat we dan €6.000 extra zouden kunnen lenen. En betekent het dat we uit eigen zak alsnog €12.100 euro moeten inleggen!

Dat is best wat (spaar)geld…
Het kleine beetje hoop op reizen en een huis kopen in hetzelfde jaar is bij deze officieel vervlogen. 😉

Dat wordt dus kiezen.

Wordt vervolgd..

X Finance Chick

2 Discussions on
“Finance Chick koopt een huis | #1: wat kost een huis kopen?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.