Wat kost een zwangerschap?

Mijn vriendin Sheily is hoogzwanger. Vet spannend en leuk! Als Finance Chick vroeg ik haar, terugkijkend op de 8 maanden die al geweest zijn…: wat kost een zwangerschap? Haar antwoord schreef ze in de volgende (gast)blog! Ik schrok wel van het bedrag, maar gelukkig kan je de kosten over 9 maanden uitsmeren!

***

Ineens wisten mijn vriend en ik het zeker: we wilden graag een kindje. We hadden onze diploma’s, al wat werkervaring, een tijdje in het buitenland gewoond en de laatste keer dat we tot 6 uur ’s ochtends in een discotheek hingen was waarschijnlijk in 2012. Dus nu lig ik met een enorme buik op de bank te wachten op ons kleine meisje, dat binnen nu en drie weken geboren wordt. Acht maanden zwangerschap heb ik al overleefd. Van kots- tot vreetbuien, van een hoofd vol pukkels tot een stralend gezicht. Ik heb het allemaal meegemaakt, de afgelopen tijd, maar wat kost zo’n zwangerschap nou eigenlijk?

In ons geval hebben we het over een eerste kind, zowel van onszelf als binnen de familie- en vriendenkring. Dat betekent dat er nog niks al in huis was en alles gekocht moest worden. Een handige uitzetlijst, zodat je weet wat je moet hebben, is bijvoorbeeld deze: http://www.24baby.nl/zwanger/baby-uitzetlijst/.

Duurste aankoop
Je allerduurste aankoop wordt ongetwijfeld de kinderwagen. Wij gingen hiervoor naar een enorme babywinkel met duizenden kinderwagens, de een nog duurder dan de ander. Over hoe je de perfecte kinderwagen uitkiest, kun je een heel aparte blog schrijven, maar wij hebben uiteindelijk een Mutsy gekregen van mijn schoonouders. Een kinderwagen, speciaal bedoeld voor stadse stellen, die veel door de stad en met het OV gaan met hun baby. Om een idee te geven: alles bij elkaar kostte deze kinderwagen 875 euro. Daarvoor heb je wel: een frame, een ligbak voor de eerste zes maanden, een zitgedeelte voor de drie jaar erna, een voetenzak, een luiertas en een Maxi Cosi die ook op het frame past.

Andere aankopen
Dan nog de overige grote aankopen:
– Een commode: wij hebben die via Marktplaats op de kop getikt voor 75 euro.
– Een wiegje of ledikantje. Van mijn oma kreeg ik een nieuwe familiewieg, omdat de oude familiewieg uit elkaar viel. Dus eentje met een rieten mandje en witte gordijntjes: 200 euro. Je kan echter ook gaan voor een ledikantje, want daar moet de baby toch na een half jaar in. Die kosten rond de 80 euro.
– De box: je hebt boxen van 300 euro bij de Babypark en voor 10 euro op Marktplaats. Omdat wij een specifieke afmeting nodig hadden, vanwege een klein huis kozen wij een basisbox van de Prenatal: 80 euro. Erin liggen twee boxkleden, een plastic onderkleed van 6 euro en een mooie zachte van 30 euro. Maar ja, daar staat dan wel weer Nijntje op.

Met deze grote aankopen zit je in totaal dus al op ongeveer 1200 euro. Daarbij komen dan nog heel veel kleertjes en allerlei producten waarvan je nog nooit gehoord hebt als je nog geen kinderen (om je heen hebt) hebt, zoals: hydrofiele luiers. Wij hebben al ongeveer 300 euro uitgegeven aan kleertjes: rompertjes, sokjes, mutjes, vijf setjes maat 50, ongeveer acht setjes in maat 56, vijf setjes in maat 62 en dan nog wat setjes in grotere maten. Met alle overige spullen, van lakens tot kruiken, zakken voor die kruiken, een voedingskussen om nu mee te slapen en straks mee te voeden, een kraampakket (want: niet aanvullend verzekerd) a 25 euro, die hydrofiele luiers dus en eveneens hydrofiele washandjes komt er nog zeker 200 euro bij.

Totaal
Uiteindelijk kunnen we van het totaalbedrag wel minimaal 2000 euro maken, want op een gegeven moment moet je je kleren toch omwisselen voor positiekleding of in elk geval een grotere maat. Ik heb in totaal zes setjes nieuwe kleding moeten kopen. Bij elkaar ongeveer 300 euro. En vergeet de nieuwe beha’s niet: ook zo’n 100 euro! Oh en de kaartjes… En dan heb ik nog niet eens een zwangerschapscursus gevolgd!

Al met al kost een zwangerschap ongeveer dus net zoveel als een tweedehands auto. Of een all-inclusive vakantie in een vijfsterrenresort op de Malediven. Maar ja dat trappelt niet zo lekker in je buik..

2 Discussions on
“Wat kost een zwangerschap?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.