Wat kost het om een Fitgirl te zijn?

Ik mag mezelf best sportief noemen, maar een Fitgirl ben ik zeker niet. Ik pak graag de auto naar het zwembad en de yogaschool aan de overkant van de straat vind ik ver lopen. Anders is mijn vriendin aka Fitgirl Eva Spigt. Zij komt net voor onze theedates uit de gym gerold en laat haar koekje zonder moeite liggen. Het effect mag er dan ook wezen, maar wat kost het om een Fitgirl te zijn? Ze opent haar financiële boekje in deze blog.

Geschreven door Eva Spigt

Je zou denken dat je flink wat monies bespaard als je niet aan de koek zit en liever een thee besteld in plaats van een glas wijn. Helaas is het leven van een Fitgirl niet goed voor de portemonnee. Soms zou ik willen dat ik wat minder enthousiast werd van elke vorm van sport en meer plezier haalde uit een avondje Netflix. Want let’s face it, een lesje Bikram yoga kost je al gauw €18 terwijl een Netflix abonnement maar €7,99 per maand kost. En budgetwise is de keuze tussen een plaid of een spiksplinternieuwe yoga outfit natuurlijk ook snel gemaakt…

Sportoutfit

Wil je aan sport (gaan) doen? Dan hoort daar natuurlijk een outfit bij. Een geluk bij een ongeluk want een nieuw sportkloffie scoren, is leuk maar niet als je rustig aan wil doen met je geld. Zelfs voor iets dat gratis is, zoals hardlopen, moet je eerst nog flink in de buidel tasten voordat je überhaupt kan beginnen. De kosten op een rij:

  • Schoenen: voor sporten zoals fitness, dansen en hardlopen heb je nou eenmaal goed schoeisel nodig. Onderschat dit niet! Vooral bij hardlopen kunnen goede schoenen een blessure voorkomen. In hardloop speciaalzaken wordt bijvoorbeeld je manier van lopen gefilmd om te zien wat voor schoenen je nodig hebt. Prijzen variëren van €100 tot €250. Mijn favoriet zijn de Ultra Boost van Adidas. Ik heb daarvoor behoorlijk wat doekoes moeten neerleggen maar zo’n uitgave doe ik gelukkig maar 1 keer in het jaar!
  • Legging: ik houd van de legging! Ik heb er eentje voor twerken, eentje voor yoga, eentje voor hardlopen en eentje voor fitness. O ja, en nog een winterlegging voor als ik ga hardlopen in de winter. Op het scoren van een mooie sportlegging, kan je gelukkig wel iets besparen. Een van mijn favoriete heb ik namelijk voor €24,95 bij de H&M gescoord. Deze is gewoon basic zwart. Hoe duurder de legging, hoe specialer hij meestal is, met vette prints etc. Niet nodig, maar voor een sportverslaafde geeft dit toch een extra boost. Mijn favo merken? Lululemon en Cute booty lounge. Leggings van deze merken zijn rond de €100,-.
  • Sport bh: net zoals schoenen, geldt ook voor een sport bh dat het de investering waard is. Gelukkig heb je al goede ondersteunende sport bh’s bij de H&M of de Hunkemöller en scoor je er al eentje voor €12,99. Wil je liever met een kekke print of wat extra push up? Tja… daar betaal je dan ook voor. Een push up sport bh kan je bijvoorbeeld krijgen voor €24,95.
  • Shirts: even een confession van een Fitgirl. Ik heb heel lang niet geïnvesteerd in goede bovenkleding. Toen ik nog studeerde (way back) sportte ik gewoon in een katoenen t-shirt en als het wat kouder werd buiten, deed ik er een vest overheen. Lekker boeiend hoe ik eruit zag. Maar ik kan je vertellen, zo’n dry fit shirt is toch eigenlijk wel iets chiller (lees: geen plakkende katoen tegen je klotsoksels). Een dry fit singlet haal je al voor een tientje bij de H&M. Een sportjack voor als de temperatuur richting het nulpunt daalt, is ook geen overbodige luxe. Zo’n outdoor jack kost minimaal rond de €50,-.
  • Voor de Fitgirl: tja…je hebt sporters en sporters. De sportfreak zoals ik, is met bovenstaande dingen nog niet klaar. Nee, ik heb ook nog sportsokken, lichtjes voor als ik in het donker ga hardlopen, een hardloophoesje voor mijn telefoon, hardloop handschoenen en een hartslagmeter (zucht).

Voeding

Denk je met je outfit klaar te zijn? Nou ik zal je even uit je droom helpen: dan ben je er dus nog lang niet. Dan begint het pas! Welkom in de wondere wereld van quinoa, eiwitshakes en vitaminesupplementen. Want als je net keihard gegaan bent in de gym, wil je natuurlijk wel dat je lichaam goed herstelt en spieren opbouwt. Waarom zit je anders met die gewichten te gooien? Een greep uit de voeding van een Fitgirl:

  • Eiwitshakes: ik houd van shakes en iedere sukkel die zegt dat het niet nodig is. Nou think again. Waar zijn jouw spieren uit opgebouwd? Juist, eiwitten. Die krijg je nou eenmaal het snelst binnen met een shakie. Ja, ook in een glas chocolademelk zitten eiwitten maar ook duizend zoveel keer meer suikers, vetten en koolhydraten (meh). Mijn favoriete eiwitshake is Happy Protein. Deze eiwitshake is verrijkt met vitaminen en magnesium waardoor ik niet met 3 verschillende potten hoef te zeulen. Handig! Een zak van 25 shakes heb je al voor €29,95.
  • Gezonde meuk: is het je weleens opgevallen dat slechte dingen vaak goedkoper zijn dan de gezonde? Voor €1 kan je al een Euroknaller halen bij de Mac terwijl die rijpe avocado gewoon €1,10 kost en dan moet je er nog shizzle bijkopen om er iets van te maken. Hetzelfde geldt voor een kipburger versus een stukje zalm (potverdorie €4 voor 1 moot!) en chips versus ongezouten noten (circa €4 voor een bakje). Tel daar een bakje blauwe bessen bij op (€4), nog wat amandelmelk voor je havermout (€2) en een zak spinazie voor je groene smoothie (€1,50) en acai (€2 waarvan je maar 1 bowl kan maken).
  • Vitaminesupplementen: vitaminen zijn echt geen overbodige luxe als je veel sport. Sporten is gezond maar als je heel veel traint (bijv. voor een marathon) wordt je weerstand vaak wat lager omdat je lichaam veel aan het herstellen is. Een multivitamine, wat extra Ijzer en magnesium zijn dan ook echt aanraders! Gelukkig scoor je deze al voor 8 euries bij de Etos.

Contributie sportschool

Zo, je outfit en voeding zijn helemaal on fleek maar dan ben je er dus nog steeds. Nu moet je nog daadwerkelijk gaan sporten. Gelukkig is hardlopen helemaal graties en voor niets en daarom is dat mijn favo work-out. Daarnaast doe ik ook nog het volgende:

  • Sportschool: een abo op de gym varieert nogal in kosten. Je kan voor €80 ekkies bij David Loyd sporten, een gym mét zwembad, sauna en andere onzin. Ik houd echter van lekker simpel want een dumbell is een dumbell. Bij Basic Fit kan je al sporten voor 20 euries in de maand. En dan zijn prijzen waar ik van houd.
  • Onefit: ben je ook zo’n sportgekkie als ik? Dan is het wellicht handig om een Onefit abonnement te kiezen. Met dit abonnement kan je voor €60 in de maand sporten bij verschillende scholen in Amsterdam en omgeving. Dat betekent dat je o.a. kunt yogaen, boksen, dansen, fitnessen en crossfitten. Klinkt goed non? Daarnaast kan je het per maand opzeggen… Ik ga het zeker proberen,

Een fit leven kost je een rib uit je lijf…maar dan heb je ook wat! Een outfit, gezonde voeding en een abonnement op de gym zijn nou eenmaal een investering. Maar wel eentje voor het leven! Hoe beter je voor je motortje zorgt, hoe meer profijt je daar uiteindelijk uit haalt. Je bent minder vaak ziek, je hebt meer energie en je presteert beter op werk (en op andere vlakken door je uithoudingsvermogen gheghe). Dus…wanneer begin jij!?

1 Discussion on “Wat kost het om een Fitgirl te zijn?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.