Wat kost het songfestival? En wat levert het op?

De meeste weten het wel: ik ♥ songfestival. Weken van te voren begint de voorpret al. Op de avond suprême zit ik op de bank met scoreformulier en beoordeel de deelnemers op zang, act, kleding en lied. Ook ben ik twee keer afgereisd naar de Songfestival-tempel om het spektakel van dichtbij mee te maken. Maar wat kost het songfestival nu eigenlijk? En beter nog: wat levert het eigenlijk op?

Het recht om het Songfestival op de Nederlandse televisie live uit te zenden kost ons €250.000 euro. Daarvoor mogen we wel alle drie de avonden live keihard meezingen. Daarnaast maken we kosten om de artiest, dit jaar Douwe, te laten schitteren op het podium en we betalen inschrijfgeld. Reken op zo’n €100.000 euro. Lijkt veel, maar valt eigenlijk wel mee. De kosten voor deelname aan het Eurovisie Songfestival zijn beduidend lager dan de kosten voor een eigen live entertainmentproductie, zoals X-Factor of The Voice.

Kosten voor het organiserende land

Het land dat het Songfestival organiseert komt er minder makkelijk van af. Het songfestival in Denemarken (waar Ilse en Waylon ons naar de tweede plaats in de finale zongen) kostte naar schatting tussen de 22 miljoen en 30 miljoen euro. Maar het kan ook voor minder. Zweden deed het in 2013 voor ‘slechts’ 12 miljoen euro.

Wat levert het op

Het Songfestival is niet alleen maar financiële kommer en kwel. Zo verdient de publieke omroep de uitgaven terug door bijvoorbeeld de verkoop van reclamezendtijd om de uitzendingen heen. Ook de organiserende stad hoeft niet te treuren. De stad is een week lang vol met etende en winkelende toeristen die samen tussen de 100 miljoen en 125 miljoen euro uitgeven. En wat dacht je van de 125 miljoen kijkers die je met video’s over het gastland in één klap kunt bereiken?

 

Het hoeft niet

De kosten voor het Songfestival kunnen flink oplopen. Gelukkig is het voor het winnende land niet verplicht om het festival te organiseren. Toen Israël in 1979 voor de tweede keer op rij won, lieten ze de organisatie in 1980 over aan Nederland. Ook deelnemende landen hoeven niet niet ieder jaar mee te doen. Zo drukt Oekraïne in 2015 zijn snor terwijl Servië en Cyprus na een pauzejaar nu weer op de bühne zullen verschijnen.

 

En wat als Australië wint dit jaar? Het zou onbetaalbaar zijn om het ‘Eurovision’ op een ander continent te organiseren. In dat geval wordt in overleg besloten welk Europees land de organisatie gaat doen. Mijn hoop op het Songfestival 2017 in Nederland is nog steeds in tact. Hup Douwe!

 

X Finance Chick

Leave A Comment

Your email address will not be published.