Wat kost trouwen?

Diep in mij schuilt een romantisch meisje die droomt van een enorme bruiloft in een romantisch kasteel. Een enorme witte jurk, een koets met paarden en gevulde kalkoen op lange tafels. De iets vaker aanwezige geëmancipeerde Finance Chick in mij moet haar eigen brood zien te verdienen en ja, ook aan mijn (of eigenlijk onze) bruiloft meebetalen. Maar wat kost trouwen nu eigenlijk? En kan dat ook goedkoper?

Uit recent onderzoek van de Nederlandse TrouwBranche is gebleken dat er gemiddeld maar liefst €14.075 aan een trouwerij wordt besteed. Ja, dat zijn heel wat uurtjes werken. En dat bedrag kan nog oplopen, want stellen zijn vaak meer geld kwijt aan de bruiloft dan gepland, blijkt uit onderzoek van Trouwlocaties.nl.

Schrikbarende kostenposten

Veel kosten zijn te voorzien, toch blijken veel bruidsparen te schrikken van de prijs van bloemen en decoratie. Een bruidsboeket kan zomaar €125 kosten. Een bruidstaart kost zomaar €4,50 tot €9,50 per persoon en ook die vette trouwauto kan in de papieren oplopen.

Aangezien ik (nog) niet in het huwelijksbootje ben gestapt moest ik op onderzoek naar specifieke bedragen. Ik kan immers alleen maar aan die mooie jurk denken. Op Theperfectwedding.nl vond ik deze handige begroting (die zelfs op €15.000 uitkomt!). Reken voor de locatie gerust €3000, voor de muziek €1000 en voor het officiële gedeelte met trouwambtenaar ben je ook zo €300 kwijt.

Tips om te besparen op de huwelijksdag

Gelukkig kan het goedkoper. Vervang het kasteel voor een grote tuin van vrienden, vervang de koets voor een versierde auto en vervang de champagne voor een lekkere prosecco. Of bespaar op de mooiste dag van je leven met één van deze tips:

  • Er zijn veel mogelijkheden voor ‘do it yourself weddings’. Voor decoratie en styling kan je kant-en-klare pakketten kopen, met bijvoorbeeld bedankkaartjes en versiering voor op de locatie.
  • Ook voor bruidskleding is er een uitverkoop. Veel bruidszaken hebben ook een outletstore. Een tweedehands jurk kan ook veel geld schelen.
  • Een mooie trouwauto nodig? Vraag eens rond in de vriendenkring.
  • Denk goed na over de gastenlijst. Breng je de hele dag met een grote groep door? Of kies je overdag voor naasten, en mag iedereen naar de feestavond komen?
  • Het gratis burgerlijk huwelijk kan al gauw honderden euro’s schelen. Gemeenten moeten hiervoor minstens één moment in de week aanbieden.
  • Trouw niet in het hoogseizoen, voor de maanden mei tot en met september betaal je vaak een hoger bedrag.
  • Bespaar op een fotograaf door op zoek te gaan naar een goede hobbyist in je netwerk.
  • Kies geen dure bruidstaart maar bied je gasten originele cupcakes of petit fours aan (naast feestelijk ook heel erg lekker!).

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

X Finance Chick

1 Discussion on “Wat kost trouwen?”

Leave A Comment

Your email address will not be published.