Week 1 geef-niets-uit-maand / Winkelen met een lijstje, doe-het-zelf en een lege koelkast

Week 1 van de geef-niets-uit-maand (lees daarover hier meer) is me zwaarder gevallen dan gedacht. Wat zijn aankopen die ik echt echt echt echt nodig heb (maar dan ook echt?) en hoe zeg je nee tegen vriendinnen die voorstellen in dat nieuwe restaurantje te eten?

 

Een van de nieuwe regels die ik mijzelf deze maand opleg is: “geen boodschappen zonder lijstje”. Met militaire precisie doorloop ik de voorraad- en koelkast en noteer de dingen die echt nodig zijn op een lijstje. Met dat boodschappenlijstje trotseer ik dan de winkelschappen in de Albert Heijn. Krampachtig houd ik dat lijstje in de ene hand en het winkelmandje in de andere hand. Gevolg: alleen boodschappen die ik echt nodig heb.

 

Ook ben ik creatiever geworden met restjes. In de vriezer bleken nog best wat lekkere dingen te liggen en restjes van de dag ervoor kunnen best nog eens gegeten worden. En restanten van een buffet op het werk? Ook die hoeven niet weggegooid en hebben we later nog opgegeten. De koelkast is nog nooit zo leeg geweest.

 

Het niet mogen shoppen is misschien de saaiste regel in de ‘geef-niets-uit-maand’. Gelukkig was ik best lang geleden begonnen met het haken van een vest. Daar wat extra tijd aan besteden is misschien net zo bevredigend als het kopen van een nieuw vest in een winkel.

 

Ik moet toegeven dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is geweest. Ik heb ook een avond gezondigd. Ik had een afspraak met een vriendin in een stad waar we allebei niet wonen. Thuis eten was dus geen optie en we vonden het ietwat overdreven en armoedig om in onze dunne panty’s en op hakken een winterpicknick in de miezerregen te houden. Daarentegen kozen we wel voor de goedkoopste pizzeria die we konden vinden!

 

Nog 3 weken te gaan, hoe gaat het bij jullie?

X Finance Chick

6 Discussions on
“Week 1 geef-niets-uit-maand / Winkelen met een lijstje, doe-het-zelf en een lege koelkast”
 • Hey Finance Chick,

  Hier gaat het ook nog niet helemaal naar wens. Het is lastig om na het sporten ‘nee’ te zeggen als je teamgenoten nog ‘even’ wat gaan drinken in de kantine. Dat hebben wij allebei ondervonden.

  Sheily heeft daarnaast thuis geluncht met een vriendin. Weliswaar geen winterbarbeque, maar toch.

  Succes nog de komende weken. Samen staan we sterk.

  • Klinkt goed 🙂 ‘Even wat drinken’ hoeft niet duur te zijn he? 1 drankje ipv 3 en geen snack erbij 😉 succes!

 • Ik ben maar één keer gezwicht voor een cookie op het station. Ik moest de nodige verjaardagcadeaus kopen (dat mag natuurlijk altijd) en heb voor mezelf online in de sale geshopt. Kan beter, maar het is waarschijnlijk een verbetering ten opzichte van de eerste week van januari.

  • Lastig he? Mijn zusje zei gister; “verjaardagscadeaus kan je ook op besparen trouwens.. je kunt iets knutselen of een taart maken of een picknick in het park cadeau doen (ook niet zo duur!)” Succes!

Leave A Comment

Your email address will not be published.