“Wilt u de bon mee?” – euh ja, nee.. of doe toch maar wel..

“Het had mij ook kunnen overkomen, ik raak mijn bonnen ook altijd kwijt!” Een vriendin en ik bespreken de ‘verdwenen-bonnen-affaire’ die het opstappen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie hebben veroorzaakt. Maar wat zijn de regels wat betreft bonnen bewaren?

Mijn bonnen verdwijnen meestal in de portemonnee en blijven daar totdat er niets meer bij kan. Bonnetjes van kleine bedragen gaan rechtstreeks naar de prullenbak. Bonnetjes van zakelijke aankopen lever ik in bij de administratie. Aankopen van meer dan €25 bewaar ik in een bewaarbakje en die gooi ik weg totdat de inkt niet meer werkt en de bon onleesbaar is.

Kan ik door een warrige bonnenregistratie problemen krijgen? Nee, lucky me! Er zijn door de Belastingdienst voor particulieren geen regels opgelegd over het wel of niet bewaren van aankoopbonnen. Je doet dit voor jezelf. Zodat je kunt bewijzen dat je de aankoop echt gedaan hebt, mochten er ooit problemen mee ontstaan. Voor ondernemers is het wel verplicht iedere bon van iedere aankoop te bewaren, en dat maar liefst 7 jaren (en dat verklaart waarom ik alleen mijn zakelijke uitgaven terugbetaald krijg als ik de bon erbij inlever!).

Toch verstandig

Alhoewel het niet verplicht is kan het toch wel heel handig zijn om ook je ‘privé-bonnen’ te bewaren van dure aankopen. Mocht in een heel ernstig geval je huis afbranden kun je aan de verzekering bewijzen dat je die spullen echt in je bezit had. Wel handig om die facturen te digitaliseren, want die bonnen in een schoenendoos achter in de kast zullen de brand vast ook niet overleven!

Een handige tip voor Opstelten en Teeven dus, als ze bij hun nieuwe werkgever aan de slag gaan 😉

X Finance Chick

P.s. als je nieuwsgierig bent hoelang je je administratie moet bewaren: lees daarover in deze blog

Leave A Comment

Your email address will not be published.