Tips om je energiekosten laag te houden

Vandaag de dag ligt de prijs voor gas en stroom hoger dan ooit. En daarom is vraag om kosten te drukken groter dan ooit. Want hoe kun je ervoor zorgen dat je maandelijks niet honderden euro’s gaan stroom en energie kwijt bent? In deze blog geven we jou tips voor het zo laag mogelijk houden van je energiekosten. 

Zonder energie leven? Dat wordt dan wel heel spartaans. Denk maar eens aan enkel en alleen nog koud douchen. Koken op het vuur? En als je het koud krijgt in de avond vroeg op bed. Nee, helemaal zonder stroom en gas is niet te doen. Toch kun je er wel opletten.

De eerste tip die je we dan misschien ook wel mee willen geven, is de tip om van energie vergelijken. Je kan namelijk online makkelijk en overzichtelijk zien welke energiemaatschappij het beste er bij jou past. Dat is namelijk vrij persoonlijk. Het gaat tenslotte om jouw huishouden, maar ook in wat voor een woning je woont. Als laatste kun je de energiekosten drukken door simpelweg minder energie te verbruiken. Daarover geven je nu meer tips.

De winter van 2022 lijkt een koude winter te worden. Niet alleen omdat het daadwerkelijk kouder gaat worden, maar ook omdat we massaal minder de kachel aan willen hebben. De eerste tip is dan ook. Zet de verwarming niet te snel aan. En als je ‘m aanzet dan zeker niet te hoog. In een goed geïsoleerde woning is 18 graden helemaal prima. En verwarm enkel en alleen waar en wanneer het nodig is. Zo hoef je niet de hele dag de kachel in de badkamer aan het hebben staan, wanneer je daar niet komt. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer. 

Controleer de radiatoren 

Een radiator waar iets voor staat of hangt zorgt ervoor dat de warmte niet de woning kan. Maar druk je als het ware weer richting het raam. Waardoor er warmte verloren gaat. Energie waar je wel voor betaald. Zorg er dus voor dat je de radiatoren vrij houdt. Daarnaast is het slim om bijvoorbeeld radiatorfolie achter de radiatoren plakt. Dat is een simpele manier om warmte terug de woning in te laten gaan. En een rol is ook absoluut niet duur. Verdien je dus zo terug! 

Laagjes, laagjes, laagjes

Voordat je de verwarming aan zet kun je nog iets warm aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan een ochtendjas, warme sokken met schapenvacht of trek een dekentje op de bank. Je hoeft niet met een ijspegel aan je neus op de bank te zitten. Maar laagjes zorgt ervoor dat je jezelf beter warm kunt houden. Een andere manier van laagjes, is het dichtdoen van de gordijnen. Ramen laten veel kou door. Zeker wanneer je enkel glas hebt. Vervelende kieren bij je raam of deur kun je nog dichten met een tochtstrip. 

Maak jezelf weerbaarder voor de kou

Door bijvoorbeeld regelmatig koud te douchen of door niet direct zodra het koud is jezelf heel dik in te pakken, zorg je ervoor dat je beter tegen de kou kunt. Maak jezelf dus wat weerbaarder door regelmatiger jezelf in koudere omstandigheden te brengen. Regelmatig onder de 17 graden is hierbij een graadmeter. Buiten wandelen zonder je dik in te pakken is misschien wel de allerbeste manier.