Wat te doen als je echt geld tekort komt in een maand?

Het liefst verdienen we natuurlijk allemaal genoeg geld zodat we altijd brood op de plank hebben. Helaas zijn je uitgaven soms zo hoog dat je inkomsten het niet kunnen bijbenen. Dan zijn er vaak twee opties: je uitgaven verminderen (heel moeilijk) of je inkomsten vermeerderen (iets makkelijker). Hoe kun je dit probleem het beste oplossen? Wij geven tips.

Korten op je uitgaven

Het is simpelweg heel belangrijk dat je in een maand minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt, zodat je wat overhoudt. Als je systematisch te veel uitgeeft, dan is het slim om te gaan besparen op sommige uitgaven. Zijn er bijvoorbeeld abonnementen die je eerder nog niet hebt opgezegd? Of misschien wat luxe uitgaven waar p ingekort zou kunnen worden? Deze uitgaven zijn erg makkelijk om op in te korten?

Lenen

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook allerlei mogelijkheden om geld te kunnen lenen, bijvoorbeeld door het aanvragen van een persoonlijke lening. Zo ben je toch in staat om geld te kunnen spenderen aan belangrijke aken, maar hoef je dit niet gelijk terug te betalen. Je kunt leningen vaak op een moment terugbetalen dat jou schikt. Houd er echter wel rekening mee dat over leningen vaak een rente wordt gevraagd, dus dat er nog bijkomende kosten zullen zijn.

Kasboekje

De meest gegeven tip door professionals blijft toch wel het uiteenzetten van je uitgaven. Vaak heb je een verkeerd beeld van waar je precies je geld aan uitgeeft. Z kan het bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat je vaak geld uitgeeft aan het bestellen van eten, maar je eigenlijk te vaak te dure boodschappen doet bij je lokale supermarkt. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, is het een stuk makkelijker om te overzien op welke uitgaven je het best zou kunnen inkorten, om zo een stuk meer geld te besparen. Je kunt dit doen door een fysiek kasboekje bij te houden, maar je kunt dit ook overzichtelijk maken met behulp van een app.

Als het aan experts ligt, dan is dé tips om meer te kunnen besparen meer inzicht krijgen in je financiën.

pink pig figurine on white surface

Extra werk

Een makkelijke tip is dat je extra werk zou kunnen zoeken. Wij begrijpen echter dat dit een stuk makkelijker gezegd is dan gedaan. Waarschijnlijk heb je al heel veel verschillende soorten werk geprobeerd en heeft zich dat helaas niet uitbetaald, in de letterlijke zin. Toch zijn er misschien wel wat opties waarbij het makkelijk is om wat extra geld te verdienen, zonder dat het veel moeite kost. Denk bijvoorbeeld eens aan het invullen van online enquêtes, of aan het aanbieden van oppaswerk.