Wat zijn de vaste kosten eigen huis?

In mijn vorige blog maakte ik mij zorgen over het feit dat ‘hypotheek berekentools’ alleen maar uitgaan van salaris, een maximum hypotheek voorstellen en geen rekening houden met je leefstijl, dromen en alle extra kosten die bij het hebben van een eigen huis komen kijken. Nu kreeg ik (vrij logisch) de vraag welke extra kosten dat zijn. Nou dat zijn deze!

Vaste kosten eigen huis

Een huis kopen kost geld, in dit overzicht vind je de eenmalige kosten waar je rekening mee moet houden. Daarnaast heb je maandelijkse kosten (naast de afschrijving van je hypotheek uiteraard).

  • Verzekeringen

Als trotse eigenaar van een woning heb je een aantal verzekeringen nodig. Hieronder vallen onder andere de aansprakelijkheidsverzekering, inboedel- en opstalverzekering en woonlastenverzekering en rechtsbijstandverzekering. Allemaal bij elkaar opgeteld zitten wij rond de €45,00 per maand. Daarnaast hebben we ook nog een overlijdensrisicoverzekering. Als de één overlijdt krijgt de ander geen financiële problemen. We zijn jong en het risico is klein, dus is het nu nog maar een tientje per maand.

  • Belastingen en heffingen

Dit is een stiekeme kostenpost. Het kost veel en je krijgt er niets voor terug (althans niets.. en fijne en leefbare stad natuurlijk). Zo betalen wij in Amsterdam rioolheffing, afvalheffing, waterschapsbelasting en WOZ belasting. Reken maar op €800-€900 per jaar.

  • Onderhoud

Een huis waarin je woont moet onderhouden worden. Waar je eerst de huisbaas belt voor een lekkende kraan of als het warme water het niet doet moet je daar nu zelf voor opdraaien. Hoe hoog deze kostenpost is hangt uiteraard van je woning af. Woon je in een goed onderhouden nieuwbouw huis of woon je in een authentiek pand waar veel aan moet gebeuren? Reserveer in ieder geval geld voor bijvoorbeeld schilderwerk en het onderhouden van de cv-ketel. Wij leggen maandelijks een klein bedragje daarvoor opzij.

  • Gas/water/licht

Hoe veel gas/water/licht kost hangt natuurlijk af van hoeveel je verbruikt en de staat van je woning. Douche je lang of kort, is je huis goed geïsoleerd en met hoeveel mensen woon je in de woning? Daarnaast maakt de leverancier nog veel uit. Ik ben een lang-doucher (ja ik weet dat dat slecht voor het milieu is) en we wonen in een klein huis maar kunnen toch wel rekenen op €100 per maand (volgens Nibud is dat overigens minimaal en vrij normaal).

  • Servicekosten

Ga je een appartement kopen? Dan deel je gemeenschappelijke kosten en schulden met andere eigenaren in het complex door maandelijks servicekosten te betalen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). In de splitsingsakte staat opgenomen hoeveel iedere appartement-eigenaar moet bijdragen aan de servicekosten. Check ook: wat doet de VvE? Gemiddelde kosten hangen daar dus van af. Wij zijn rond de €50,- per maand kwijt.

  • Televisie/internet

Ik twijfelde of ik deze in het lijstje moest opnemen, maar aangezien we in een economie leven waar je niet zonder internet kan heb ik deze er toch maar op gezet. Veel aanbieders bieden kant-en-klare-all-in-one pakketten. Wij zijn voor €50 in de maand voorzien.

Dus?

Hoeveel je daadwerkelijk moet betalen aan het hebben van een huis hangt van meerdere factoren af: in wat voor type huis woon je, met hoeveel personen woon je en welke voorwaarden heb je verzekerd? Maar een grove schatting: je mag zeker wel rekening houden met minimaal €300 in de maand extra.