Zomerse tips voor een comfortabel thuis

Het is op zomerse dagen niet altijd even makkelijk om je huis lekker koel te houden. Zeker als er in de zomer een periode is dat de warme dagen zich aan elkaar rijgen, kan de temperatuur in huis flink stijgen. Gelukkig hebben we wel een aantal zomerse tips voor je, die jou helpen het binnenshuis toch aangenaam te houden.

Zonwering is een effectieve manier

De beste manier om een comfortabel thuis te houden in de zomer is door de zon helemaal buiten de deur te houden. Dit doe je het beste door gebruik te maken van goede zonwering, bijvoorbeeld van de Zonwering-Fabriek. Rolluiken zijn hierbij een effectieve manier, aangezien je ramen hiermee helemaal worden afgesloten. Als jij ervoor zorgt dat de rolluiken naar beneden gaan op het moment dat de zon fel begint te schijnen en ze weer omhoog doet als de zon is verdwenen, dan kan dat zo een aantal graden schelen! Het mooie aan deze vorm van zonwering is het feit dat je hierdoor geen airconditioning nodig hebt. Dit bespaart weer op je energierekening en is daarnaast ook nog eens een duurzame oplossing.

Ventilatie en nachtkoeling

Zet je ramen en deuren tegen elkaar open om warme lucht je huis uit te voeren en deze te vervangen door frissere lucht. Let er wel op dat je dit alleen in de avond en 's nachts doet, als de buitentemperatuur aan het dalen is. Je zorgt er zo voor dat er koelere lucht naar binnen komt en dat het in de ochtend zodoende weer wat koeler is in huis.

Slim gebruik van ventilatoren

Je kan natuurlijk kiezen voor een airco om het koel te houden in huis, maar je kan er ook voor kiezen om ventilatoren te gebruiken. Door middel van plafondventilatoren en/of staande ventilatoren zorg je voor meer luchtstroom in huis. De warmte voelt door zo'n verkoelend briesje minder drukkend aan. Om dit nog een extra boost te geven raden we je aan om een bak met koud water of ijs voor de ventilator te zetten.

Gebruik zo min mogelijk hittebronnen

Als het in de zomer een erg hete dag is, dan kan je er beter voor kiezen om overdag geen hittebronnen te gebruiken. We hebben het dan bijvoorbeeld over ovens of kookplaten. Beter is het om bij het koken voor een lekkere, verfrissende salade te gaan, of om de magnetron te gebruiken. Beter nog: lekker buiten koken of de BBQ aanzetten!

Drink veel koele dranken

Om het comfortabel thuis te houden kan je er ook voor kiezen om veel water en andere koele dranken te drinken. Zo zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur weer een aantal graden omlaag gaat, waardoor het warme weer een klein beetje beter uit te houden is. Bevroren water helpt ook. Een extra ijsje op een zomerse dag mag dus best!

Creëer buiten schaduwrijke plekken

Beschik je over een tuin of balkon? Probeer dan een prettige, schaduwrijke plek te maken. In de schaduw onder een boom, luifel of parasol is het over het algemeen een stuk minder heet dan midden in de zon. De buitenlucht voelt over het algemeen ook een stuk prettiger aan dan alleen maar binnen zitten op een hete dag in de zomer.