3 tips om als vrouw te beginnen met beleggen

Beleggen is, de emancipatie ten spijt, nog vooral een mannending. In 2018 was slechts 1 op de 7 beleggers vrouw en hoewel er wellicht wel een paar vrouwen bij zijn gekomen, is het veilig om aan te nemen dat de verdeling echt nog steeds geen 50/50 is. En dat is jammer.

Spaargeld levert op een spaarrekening namelijk niet veel of zelfs niets meer op en beleggen is een mooie kans om je geld te laten groeien. En het blijkt dat de vrouwen die beleggen, dit vaak succesvoller doen dan de mannen. Alle reden dus om zelf ook te beginnen met beleggen. Met deze 3 tips hoeft dat helemaal niet eng te zijn.

Zelf beleggen of laten doen?

Vrouwen kiezen er traditioneel voor om voor zich te laten beleggen, bijvoorbeeld door hun eigen bank of een beleggingsspecialist. En daar is zeker niets mis mee, vooral niet als je weinig kennis van beleggen hebt.

Maar hiervoor betaal je vaak wel een fee. Bovendien is de minimale instap om op die manier te beleggen, vaak best hoog. Zelf beleggen is dus een stuk laagdrempeliger qua instap en brengt vaak minder kosten met zich mee.

Maar waar begin je dan? Kies een platform waar je veel kennis kunt opdoen, of beter nog, waar je de strategie van een ervaren belegger kunt overnemen. Etoro is zo’n platform, dat in de etoro review en ervaringen wordt genoemd wordt als het perfecte platform voor de startende belegger.

Hanteer een strategie die bij jou past

De reden dat vrouwen meer rendement halen dan mannen, gemiddeld gezien, en dus succesvoller zijn, is omdat zij vaak voorzichter zijn. Zij spreiden hun beleggingen meer en kiezen voor beleggingen met rendement op de langere termijn. Dat pakt dus vaak goed uit, zo blijkt.

Wanneer dit een manier van beleggen is die bij jou past, laat je dan niet verleiden door iets anders te gaan doen. Tenzij je er natuurlijk wel voor openstaat om iets anders te doen. De snelle handel in bijvoorbeeld cryptocurrencies kan snel veel rendement opleveren, maar daar is een even groot risico op verlies aan verbonden.

Voor een meer behouden belegger is dat dus spannend. Wil je dit wel proberen, doe dat dan bijvoorbeeld met een klein deel van je geld om het uit te proberen. Dan krijg je er feeling mee en kun je ontdekken of het iets voor je is.

Spreiden en klein beginnen

Die laatste tip hierboven is eigenlijk sowieso een goede tip: wanneer je met iets nieuws begint, stop er dan niet meteen je hele spaarpot in maar begin klein. Uitbouwen kan altijd maar grote verliezen zijn lastig terug te verdienen.

En of je nu kiest voor snel beleggen of juist voor de langere termijn, het is altijd goed om de risico’s te spreiden door verschillende manieren van beleggen (aandelen, obligaties ETF’s, crypto’s) te combineren.

Obligaties zijn bijvoorbeeld vrij zekere investeringen voor de langere termijn, met een lager risico maar daardoor ook met een lager rendement. Terwijl ETF’s en crypto’s juist snellere beleggingen zijn met een (potentieel) hoger rendement maar ook een hoger risico.

Maar als je een beetje goed weet te combineren én je verdiept in de mogelijkheden en de markt, dan levert beleggen je vrijwel altijd meer op dan wanneer het geld op een spaarrekening staat.