Als starter een lening aanvragen, wel of niet doen?

Geld lenen kost geld. Dat weten we inmiddels allemaal, maar soms is het heel handig om even wat geld te kunnen lenen. Is het verstandig om als een starter een lening aan te vragen?

Goede omstandigheden

Een lening aanvragen in deze tijd is helemaal geen slecht idee. Er is vanaf 1 januari 2021 een aantal regels veranderd. Tweeverdieners kunnen vanaf 2021 namelijk meer lenen en ook de hypotheek kan in sommige gevallen hoger uitpakken. Bedenk goed van te voren wat voor bedrag je nodig hebt en ga daar niet veel boven zitten. Geld uitgeven is namelijk makkelijker dan het snel terugverdienen. Je kan dus beter minder lenen en sneller terugbetalen.

Maandelijkse lasten

Als je eenmaal de hoogte van je lening hebt bepaald, kan je goed kijken naar wat je maandelijks kan aflossen. Dat aflossen begint namelijk al heel snel. Je wil er dus direct klaar voor zijn om af te lossen. Op veel websites van geldverstrekkers kan je gemakkelijk online berekenen wat je maandelijkse lasten worden. De websites hebben vaak een automatische rekentool waarmee je direct kan zien hoe je financiële situatie er uit zal zien. Je neemt de hoogte van de lening. Je maandelijkse inkomen en het bedrag dat je wil flossen per maand. Binnen enkele seconden komen op je beeldscherm de aflostijd en het bedrag te staan. Wees voorbereid op de kosten. Dit valt veel mensen toch erg tegen.

Voordelen als starter

Een lening aanvragen als starter kan voordelen en nadelen hebben. Je bent nog jong en hebt nog lang de tijd om te werken. Dat is een fijne gedachte voor veel geldvertrekkers. Daarnaast ben je als starter vaak wel redelijk gesetteld. Een huisje, een leuke baan, vaste plek. Dat zorgt voor enige garantie dat je het geleende bedrag binnen de afgesproken tijd kan terugbetalen. Als starter heb je daarnaast ook nog andere mogelijkheden tot soepele regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de startershypotheek, starterslening of een extra lening naast je hypotheek. Dit tezamen geeft genoeg mogelijkheden voor een startkapitaal en daarmee een kans om je dromen voor de komende jaren waar te maken.