De beste tips om je energierekening te verlagen

////

Het is je vast niet ontgaan: volgend jaar gaat de energierekening bij het gemiddelde huishouden flink omhoog. Ruim €200,- welteverstaan. Waarom? Omdat gas en licht in principe fors duurder worden wegens een stijging in de energiebelasting en de kosten voor  CO2-rechten . En dat is niet de eerste keer. Je zou je kunnen afvragen waarom deze kosten blijven stijgen, maar daar is een simpele verklaring voor. De staat wil het gebruik van energie verminderen en duurzame alternatieven aanmoedigen zoals zonnepanelen, warmtepompen ,het isoleren van je woning, energiezuinige apparaten etc. Wat kun jij doen om je energieverbruik – en daarmee de rekening – te verlagen? Ik deel een aantal tips:


Naast zonnepanelen, warmtepompen en spouwmuurisolatie zijn er talloze ‘kleine’ veranderingen die je kunt toebrengen, maar die een groots effect op je energierekening zullen hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar het energielabel van je koelkast/vaatwasser en wasmachine. Is deze al bijna aan het einde van zijn latijn maar denk je dat ‘ie het nog wel een paar maanden volhoud? Hak de knoop door , gooi dat energieslurpende apparaat het raam uit en bestel alvast een nieuwe in de hoogste energieklasse. Om een klein voorbeeld te geven: Een koelkast van energielabel A+ kost bijvoorbeeld €30,- meer aan energie per jaar (!) dan eentje van energielabel A+++. En dat geldt ook voor tv’s, vaatwassers, wasmachines en drogers.

Wat is het stroomverbruik per huishoudelijk apparaat? Een klein overzicht:

Apparaat€ per keer€ per jaar
TV Led-LCD 55 inch€35,-
Plasma TV 42 inch€100,-
Warmtepompdroger €0,30 ct€30,-
Wasmachine€0,18 ct€46,80
Vaatwasser€0,20 ct€72,80
Douchen€0,28 ct€98,-
Bad€0,50 ct€180,-
Koel/vries combinatie A+++€30,-
Koel/vries A+€63,-
Tafelmodel koelkast€17,-
Opladen telefoon€3,-
Waterkoken€0,02€14,-

Vallen de kosten tegen? Kijk dan eens naar onderstaande tips.

Vaatwasser: Al je afwas voorspoelen is helemaal niet nodig en levert alleen maar verspilling op. Grote resten dien je wel weg te gooien, maar dat kan ook door het van het bord te schrapen. Zit er een eco programma op je vaatwasser? Deze is, net als bij de wasmachine, aan te raden en scheelt daadwerkelijk energie. Voor als je het je afvraag: afwassen met de hand is inderdaad zuiniger dan met de vaatwasser. De vaatwasser gebruikt namelijk zo’n vier keer meer energie dan een afwas met de hand. Maar spoel je vóór de handafwas alles af met heet water, dan is de vaatwasser weer zuiniger.

Televisies: Televisies verschillen flink in energieverbruik. De reden zit hem in de leeftijd van de tv en het type beeld. Vier uur tv kijken per dag (een gemiddelde) kost bij een LCD tv met LED-achtergrondverlichting, zo’n €30,- per jaar. Bij een plasma-scherm liggen de kosten hoger en betaal je ruim drie keer zo veel: €100,- op jaarbasis. 

Koelkast: Als je de deur van jouw koelkast opent, dan stroomt er warme lucht naar de ‘lege’ plaatsen. De koelkast gaat vervolgens de warme lucht afkoelen en dat kost energie. Is je koelkast leeg, vul de koelkast dan kun je het probleem oplossen door bijvoorbeeld flessen water op de lege plekken te leggen. Of de koelkast uit te zetten 😉
Een Amerikaanse koelkast is erg groot en daarom voor het milieu én je portemonnee een echte afrader: hij is duur in aanschaf en gebruikt bijna 40% meer stroom dan een koelvriescombinatie. Oké, wel zeeën van ruimte, maar wel kostbaar.

1 op de 5 Nederlanders heeft 2 (of meer) koelkasten in huis. Zo ook wij. Maar gemiddeld verbruikt een tweede koelkast €40,- aan elektriciteit per jaar, terwijl deze niet of nauwelijks wordt gebruikt. Gebruik hem daarom alleen op de momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje, een barbeque of een flinke inkoop met boodschappen. Heb je bijna altijd extra koelruimte nodig? Dan kun je misschien beter kiezen voor een groot, energiezuinig nieuw exemplaar.

energie besparende tips

Houd rekening met een forse stijging van je kosten tijdens je zwangerschapsverlof

Toen ik in februari van Mats beviel, kroop het kwik langzaam naar het vriespunt. In de daaropvolgende weken vroor en sneeuwde het hard, waardoor we onze CV ketel hard moesten laten werken. De temperatuur stond continu op een subtropisch niveau van 23 graden en zowel de wasmachine als vaatwasser maakten overuren. De energierekening loog er niet om. Onze kosten waren in de eerste twee maanden van Mats zijn leven ruim verdubbeld 😉 Gelukkig begon de lente al snel.. 

Besparen op de verwarming

Nummer 1 bespaartip die ik heb gehoord: Zet de verwarming wat lager of zet hem – een uur voordat je naar bed gaat-  helemaal uit. Logisch ook, want een groot deel van onze energierekening is te danken aan de verwarming. En die is best wel belangrijk laten we maar zeggen. 1 graadje naar beneden kan dan wel toch? Zet je de thermostaat 1 graad lager, dan bespaar je zo’n 7 procent aan kosten per jaar. Maar.. dan neem je dus ook genoegen met minder warmte. En soms kan dat toch niet helemaal lekker voelen. Kijk daarom eerst welke woonruimte je verwarmd wilt hebben.

In de kamer waar je niet of nauwelijks bent, kun je de radiatoren dichtdraaien. Slaapkamers hoeven niet warmer te zijn dan 18 graden. Wil je de slaap/studeerkamer even snel opwarmen? Dan kun je best wel eens een elektrisch kacheltje gebruiken. Maar enkel om op te warmen. Als je deze kachel als hoofdverwarming inzet, dan ben je ruim drie keer duurder uit. Een groot misverstand: het uitzetten van de verwarming als je gaat slapen. Zet de thermostaat op 16 graden, zo verklein je de kans op vochtproblemen en bevroren leidingen.

Zonnepanelen

Wij hebben vorig jaar besloten om zonnepanelen aan te schaffen. Een flinke investering, maar met behulp van subsidieregelingen/ leningen is dit nog steeds een goede keuze die ons geld bespaart. Omdat onze panelen op een zonnige dag flink wat stroom opwekken, bouwen wij een overschot aan stroom op. Deze leveren wij weer terug aan onze energieleverancier.

tips bezuinigen energie

Dat heet ‘salderen’. Lever je meer stroom vanuit jouw panelen dan dat je verbruikt? Dan koopt je energieleverancier deze stroom van jou en verrekent dit , inclusief belasting, in de energierekening.
Momenteel is de salderingsregeling’ erg gunstig, omdat de verbruikte en geleverde stroom tegen grofweg hetzelfde tarief worden afgerekend. Je kunt dus vast wel begrijpen dat wij enorm blij zijn met de aanschaf van onze zonnepanelen 🙂

Maar deze regels kunnen vanaf 2020 veranderen en hebben invloed op het fiscale voordeel van zonnestroom die je aan het net levert. Het plan is om het terugleveren van stroom aan het net op te splitsen: de energieleverancier vergoedt de ‘kale energieprijs’, de overheid legt daar dan een bedrag per kilowattuur bij. Uitgangspunt blijft wel dat de ‘terugleversubsidie’ hoog genoeg moet zijn om de investering in zonnepanelen binnen zeven jaar terug te verdienen, maar zoals je leest is nog niets zeker.

Ik wijd hier binnenkort nog wel een blogpost aan, maar feit blijft wel dat zonnepanelen – indien mogelijk- voor veel huishoudens een duurzame EN goede keuze zijn.

Overige besparende tips:

Spouwmuurisolatie: een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een kleine open ruimte. Die tussenruimte noemen we de spouw en kan gevuld worden met isolatiemateriaal. Het isoleren van de spouw kan dus alleen toegepast worden wanneer het gebouw spouwmuren heeft. Spouwmuurisolatie kun je binnen een dag laten aanbrengen, de terugverdientijd is drie tot vier jaar.

Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
Als je overstapt van enkel glas naar HR++ glas, kun je ruim €250,- euro per jaar op je energierekening besparen. De terugverdientijd hiervan is heel erg afhankelijk van het soort glas, kozijn en woning maar varieert tussen de 4 en 8 jaar.

Warmtepomp: Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en kan daarnaast ook voorzien in warm water.De pomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen. Warmtepompen variëren in soorten en kosten (van €3.500 tot €6.500) en er zijn aantrekkelijke subsidieregelingen die je aan kunt vragen bij aanschaf van een warmtepomp.

Naast het feit dat een warmtepomp goed is voor het klimaat, gaat ook je energierekening omlaag met zo’n €150,- per jaar. Om in aanmerking te komen voor een warmtepomp, moet je woning wel (matig) geïsoleerd zijn, voorzien van dubbel glas en bij je HR ketel moet voldoende ruimte zijn voor een extra apparaat.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze energiebesparende tips. Heb je er nog wat voor me? Laat het weten in een reactie!