Een incassobureau inschakelen: waar moet je op letten en wat betekent een term als ‘no cure no pay’?

Veel ondernemers houden van de spanning van grote sales binnenhalen en van het sparren met klanten. Een van de dingen waar ondernemers over het algemeen geen grote fan van zijn, is het fixen van papierwerk, denk aan belastingen en invoices sturen. Gelukkig zijn er anno 2022 veel handige, geautomatiseerde programma’s die veel werk van je overnemen. Als je klanten dan op tijd betalen, is er niets aan de hand. Maar wat als je ineens merkt dat één of meerdere van je klanten niet op tijd betalen … en jij misschien zo in de problemen kunt komen met je liquiditeit? Dan is het belangrijk om een incassobureau in te huren dat ervoor zorgt dat je snel je geld terug kunt innen. Maar voor je je handtekening zet onder een (online) contract, is het belangrijk om te weten wat de veelgebruikte termen zijn in de sector. Hier gaan we dieper op in in dit blogartikel.

No cure no pay of een flat fee

Incassobureaus hanteren verschillende betaalmethodes. Wil je een incassobureau inschakelen, dan is het belangrijk dat je op voorhand weet welke methode de incassobureaus in jouw sector of in jouw omgeving hanteren. Een bekende methode is de ‘flat fee’ of de vaste prijs die je betaalt voor een bureau jouw case aanneemt. 

Je ziet tijdens je zoektocht online vast ook bureaus die zich als “incassobureau no cure no pay” adverteren. Dit betekent dat het incassobureau enkel wordt betaald als ze erin slagen jouw geld terug te vorderen van jouw debiteur. Dit is dan een extra fee die de debiteur moet betalen. Met andere woorden: jij betaalt met deze service niets als je een incassobureau inhuurt en hoeft ook helemaal niet te betalen mocht het incassobureau er niet in slagen om jouw geld te innen. Natuurlijk gaat het incassobureau hun uiterste best doen, want anders worden ze niet betaald! 

Een groot voordeel aan “no cure no pay” is dat er – in tegenstelling tot bij de flat fee – geen kans is dat je én een fee betaalt, én je geld niet terugziet. 

Kijk naar de reviews en het slagingspercentage van alle incassobureaus

Heb je enkele bureaus opgelijst die werken met je gewenste betalingsmethode? Bekijk dan snel hun Google Reviews en check welke goed scoren. Idealiter scoren bureaus 4/5 sterren of hoger en hebben ze al enkele maanden/jaren positieve reviews verzameld. 

Ook is het belangrijk dat je op de website een slagingspercentage van het voorbije jaar kunt vinden. Goede bureaus zijn hier eerlijk en transparant over. Kun je dit nergens vinden? Vraag het dan zeker na. Doet het incassobureau hier vaag over? Haast je dan snel naar een beter incassobureau. 

En wat je ook doet: lees de kleine lettertjes in je contract. Veel succes in het terugvorderen van je geld!