Lening afsluiten of doorlopend krediet afsluiten?

Twijfel je of je een lening wilt afsluiten en wil je alle voor- en nadelen op een rijtje hebben? In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen deze twee manieren van geld lenen en geven we je wat voor- en nadelen. Bedenk altijd goed of je geld wilt lenen en hoe je dit gaat doen. Kies je voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wat is een lening?

Bij een lening ontvang je in één keer het hele bedrag wat je leent. Je lost per maand een vast bedrag af met rente. Bij een lening heb je zekerheid over de kosten, omdat je elke maand een vast bedrag aflost. Dit bedrag is gebaseerd op de tijdspanne die jij hebt gekozen om je lening af te lossen. Weet je dat je in de nabije toekomst meer inkomsten hebt? Dan kun je ervoor kiezen om je lening in korte tijd af te lossen. Wil je per maand een kleiner bedrag aflossen en de lening zo langer open hebben staan? Dat kan ook.

Wat zijn de voor- en nadelen van een lening?

Het afsluiten van een lening draagt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Het bedrag wat je per maand aflost is elke maand hetzelfde. Voor sommigen zal dit heel fijn zijn,  maar voor anderen met een wisselend inkomen zal het af en toe wat minder fijn zijn. Dit is een van de belangrijkste voor- of nadelen. Of het in voor jou een voordeel of een nadeel is, zal je zelf moeten beoordelen aan de hand van je maandelijkse inkomen. Onderaan het artikel staan een aantal verschillen tussen een lening en een doorlopend krediet opgesomd.

Wat is een doorlopend krediet?

Wanneer je een doorlopend krediet afsluit heb je minder zekerheid in de kosten. Per maand kun je zelf bepalen welk bedrag je opneemt en welk bedrag je aflost. Je betaalt dan ook alleen rente over het bedrag wat je opneemt en later aflost. Dit maakt dat het aflossen van een doorlopend krediet over het algemeen makkelijker is, omdat je bijna alles zelf kunt bepalen. De rente die je over je krediet moet betalen kan aangepast worden door de kredietverstrekker.

Wat zijn de voor- en nadelen van een doorlopend krediet?

Zoals al eerder benoemd kan de rente van een doorlopend krediet gedurende de looptijd aangepast worden door kredietverstrekker. Daar tegenover staat wel dat je flexibel kunt lenen. Je kunt dus lenen wat en wanneer je wilt. Mocht er dus plotseling iets veranderen in je maandelijkse inkomen, dan heeft dat geen gevolgen voor het doorlopend krediet. Dit is het grootste voordeel van het afsluiten van een doorlopend krediet ten opzichte van een lening. Ook mag je het al afgeloste bedrag opnieuw opnemen. Je leent dus niet een vast bedrag, zoals bij een lening, maar een flexibel bedrag wat je op dat moment nodig hebt.

Het is natuurlijk aan jou om te onderzoeken welke van deze manieren van lenen bij jou past. Hieronder zetten we de grootste verschillen nog een keer op een rijtje.

 LeningDoorlopend krediet
OpnemenEen vast bedrag in een keerFlexibel opnemen tot de maximale kredietlimiet
RenteLage renteVariabele rente die vaak hoger is
AflossenVast bedrag per maandVariabel bedrag per maand
Einde leningVaste aflooptijdGeen vaste aflooptijd