Heeft je rijstijl effect op je autoverzekering?

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht een autoverzekering af te sluiten. Of je kiest voor de verplichte WA autoverzekering of voor een aanvullende module, dat is aan jou. Maar gelden voor iedereen dezelfde voorwaarden en bijpassende polissen? Betaal je als keurige bestuurder evenveel als een roekeloze wegpiraat? Een verzekeraar heeft meer baat bij een goede bestuurder omdat deze statistisch gezien minder schade rijdt. In sommige gevallen is dit dan ook terug te zien in de premier. In dit blog lees je hoe dat werkt.

Geld besparen door veilig te rijden

Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen bieden bestuurders de mogelijkheid om korting te krijgen op de premie. Dit worden ook wel rijstijlpolissen genoemd. Met behulp van rijstijlverzekeringsapp of een stekker in de auto wordt je rijstijl gemeten en data doorgegeven aan de verzekeraar. Met een app wordt bijvoorbeeld je gps-data in combinatie met de G-krachten doorgegeven, waardoor de rijstijl berekend kan worden. Ga je met piepende banden de bocht door? Dan zal de app dit oppikken en zal je geen korting ontvangen op je reguliere premie. Houd je je aan de snelheid en maak je geen brokken? Dan kun je tot wel 35% korting op je premie verwachten.

Andere rijstijlverzekeringen maken gebruik van een stekker die je in de auto plugt. Data met betrekking tot optrekken en remmen wordt bijgehouden op basis waarvan je rijstijl wordt beoordeeld. Het nadeel is echter dat een uitwijkmanoeuvre om een ongeluk juist te voorkomen, opgepikt kan worden als slecht rijgedrag.

Voor wie is een rijstijlpolis aantrekkelijk?

 Jongeren onder de 24 jaar rijden statistisch gezien onveiliger dan oudere weggebruikers en dit is doorgaans terug te zien in de hoogte van de premie. Voor deze groep kan het dan ook aantrekkelijk zijn om voor een rijstijlpolis te kiezen. Als je laat zien dat jouw rijstijl niet kenmerkend is voor de statistieken van jouw leeftijdsgroep, kun je de premie drukken. Ditzelfde geldt voor bestuurders van 65 jaar of ouder. Zij worden soms zelfs geweigerd als nieuwe klant bij een verzekeraar omdat ze relatief vaak ongelukken veroorzaken. Word je dus benadeeld vanwege je leeftijd? Dan kan een rijstijlverzekering een slimme keuze zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een rijstijlverzekering?

Het feit dat data over jouw rijstijl bijgehouden wordt door een app of stekker betekent ook dat deze data in handen is van de verzekeraar. Wanneer je bijvoorbeeld met je auto betrokken bent bij een ongeval kan de politie de data van jouw auto opvragen bij je verzekeraar. Een rijstijlpolis heeft dus effect op je privacy. Het is aan jou om te bepalen of je een dergelijke mate van vrijheid wilt inleveren ten behoeve van een lagere premie.

Uiteraard zitten er ook voordelen aan een rijstijlverzekering. Zo word je gemotiveerd om je aan de verkeersregels te houden en netjes te rijden waardoor je zeer waarschijnlijk minder schade rijdt. Bovendien druk je zo ook nog eens de kosten van je premie en bespaar je al gauw 10% tot 35% van de totale kosten van jouw verzekering.  

Kies de juiste autoverzekering

Als autobezitter moet je keuzes maken, en je autoverzekering is daar één van. Kies je voor een WA verzekering of past een all-risk autoverzekering beter bij jouw situatie? Of overweeg je zelfs een rijstijlverzekering? Het is allemaal mogelijk. Wat je ook kiest, zorg dat je je goed verdiept in de verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat je alsnog voor hoge kosten komt te staan.