Linkbuilding: de verschillende soorten opties

Als je jouw website hoger wilt laten scoren in de zoekresultaten van zoekmachines als Google is goede linkbuilding erg belangrijk. Websites met veel backlinks worden positiever beoordeeld door de robots van Google, waardoor ze een hogere positie in de zoekresultaten behalen. Maar niet alle backlinks zijn evenveel waard. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten backlinks.

Natuurlijke links
De beste backlinks zijn links die je in feite ‘verdient’. Andere websites linken bijvoorbeeld naar een bepaalde pagina op jouw website omdat hier relevante content op staat. De beheerders van deze websites vinden dat hun bezoekers jouw content zouden moeten bekijken en plaatsen daarom een rechtstreekse link naar jouw website. Het krijgen van natuurlijke backlinks is best lastig, maar je kan een stap in de goede richting zetten door jouw content onder de aandacht te brengen. Plaats het op sociale media of deel het in de nieuwsbrief. Als je jouw content goed onder de aandacht brengt, verhoog je de kans dat mensen jouw content met anderen willen delen.

Het ruilen van links
Op verschillende platforms tref je oproepen van mensen die links willen ruilen. Linkruil is niet de beste manier om backlinks te krijgen, maar het kan zeker helpen om een beter linkprofiel te creëren. Je kunt het best links ruilen met personen die soortgelijke websites beheren. Hoe relevanter de content, des te relevanter de link. Het best is om de backlink in een artikel te laten plaatsen. Dit is een betere backlink dan een link die in een enorme lijst vol backlinks naar andere websites komt te staan.

Het schrijven van gastblogs
Een andere manier om backlinks te krijgen, is het schrijven van gastblogs. In deze blogs verwerk je vervolgens een link of meerdere links naar je eigen website. Of deze backlinks ook een positief resultaat hebben op je positie in Google? Dat hangt erg af van de kwaliteit van de blogs en de domeinautoriteit van de website waarop de blog wordt geplaatst. Als je te veel slecht geschreven gastblogs schrijft op websites met een lage domeinautoriteit kan Google dit bestempelen als spam. De backlink doet dan meer kwaad dan goed voor je eigen domeinautoriteit.