Pimp your ride: 5 tips voor het pimpen van je auto

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en het voelt een beetje…tja, gewoontjes. Misschien zelfs een klein beetje saai. Maak je geen zorgen, er is hoop! Met een paar simpele aanpassingen tover je je auto om tot een pronkstuk waarmee je wel voor de dag kunt komen! Denk sowieso wel eerst na hoeveel geld je wilt en kunt investeren in het pimpen van je auto. Je hebt immers al kosten genoeg als je een auto wilt rijden. Toen je laatst aan de slag ging met je autoverzekering berekenen heb je ook alles op een rijtje gezet, doe dit nu dus ook!

1. Velgen

Een van de eerste dingen die je misschien wilt doen, is het upgraden van je velgen. Dit is een van de eenvoudigste en meest zichtbare manieren om je auto een stijlvollere uitstraling te geven. Er bestaan twee soorten velgen: lichtmetalen en stalen velgen. Deze laatste zijn de norm en worden standaard op nieuwe wagens geplaatst. Ze bieden de perfecte bescherming bij kleine opspringende steentjes en botsingen met bijvoorbeeld de stoeprand. Ook goed om te weten: ze zijn ze beter bestand tegen strooizout tijdens de winterperiode. Hoewel de voordelen van stalen velgen voor zich spreken, zijn er ook zat lichtmetalen velgen op de markt. Deze zijn gemaakt uit aluminium en verbeteren de rijprestaties van een auto enorm. Een groot voordeel is dat je er hogere snelheden mee kunt behalen. Het type auto en de bandenmaat, bepalen welke velgen überhaupt op jouw auto kunnen worden gemonteerd. De velgmaat kun je altijd terugvinden op de zijkant van jouw huidige band. Het laatste getal geeft in altijd de velgmaat in inches weer.

2. Autobekleding

Als je de binnenkant van je auto een upgrade wilt geven, kun je natuurlijk nieuwe stoelbekleding en/of nieuwe vloermatten aanschaffen. Je kunt zelf de hoezen om je stoelen heen doen, of dit laten doen door een bedrijf. Welke bekleding je kiest, hangt helemaal af van je eigen smaak. Ga bijvoorbeeld voor een klassieke leren bekleding, of voor een wat jongere uitstraling met stof. Bij het kiezen van nieuwe vloermatten, is het verstandig om te letten op de pasvorm. Je wilt natuurlijk niet dat ze gaan schuiven. Je kunt kiezen voor vloermatten die gemaakt zijn van rubber, nylon of kunststof. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Kunststof vloermatten bijvoorbeeld, zijn lichtgewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken.

3. Uitlaat

Uitlaten zijn er in allerlei soorten en maten. Welke uitlaat je kiest, hangt heel erg af van wat je precies wilt. Wil je bijvoorbeeld extra vermogen? Dan is een sportuitlaat de beste keuze. Deze zorgt voor een betere motorprestatie, maar is over het algemeen wel duurder dan een standaard uitlaat. Voor een lekker diep en stoere geluid, kies je voor een geluidseffectuitlaat. Deze zorgt ervoor dat je auto een diepere toon uitstoot. Je kunt deze uitlaten vinden in verschillende soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een dubbele uitlaat of voor een vierkante uitlaat.

Onderstaande uitlaat eisen staat in de Wegenverkeerswet. En dan wel in Artikel 5.2.11.:

1.  Over de hele lengte moet de uitlaat gasdicht zijn. Met uitzondering van afwateringsgaatjes

2.  De uitlaat dient deugdelijk bevestigd zijn

3.  De uitlaat mag niet meer dan 2db geluid produceren dan de waarde in het voertuigreglement. Deze meting wordt, bij elk nieuw type auto, door de overheid verricht.

4. Spoiler

Een spoiler kan een echte eye-catcher zijn. Spoilers zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn niet alleen bedoeld voor het verbeteren van de aerodynamica, maar ook voor het verbeteren van het uiterlijk van je auto. Kies bijvoorbeeld voor een kleine spoiler, of voor een wat extreemere variant. De spoiler die je kiest, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak en de look die je wilt bereiken. Daarnaast moet het ook wel op de auto passen natuurlijk.

5. Autostickers

Autostickers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze vinden in verschillende kleuren en met allerlei verschillende designs. Kies bijvoorbeeld voor een stoere vlammensticker, of ga voor een wat lievere uitstraling met een bloemendesign. Plak de stickers bijvoorbeeld op de achterbumper, of op de zijkant van de auto. Zo geef je je auto een uniek en opvallend uiterlijk.