Starten met beleggen? Zo pak je het aan 

Je hoort waarschijnlijk steeds vaker over de spaarrentes die historisch laag zijn. Als je jouw spaargeld goed wil inzetten kun je ook kiezen voor beleggen. Iets meer risco, maar meer kans op rente. In deze blog vertellen we jou hoe je kunt beginnen! 

Beleggen betekent dat je geld beschikbaar stelt waarmee bedrijven of banken mee aan de slag kunnen. Voor het feit dat jij jouw geld beschikbaar stelt krijg je al een x-bedrag. Maar beleggen betekent ook van 1 euro 2 euro maken. Of, in het slechtse geval: van 1 euro 50 cent maken. Het is dus niet geheel zonder risico. Maar een gewaarschuwde vrouw telt voor twee. 

En gebruik ook zeker dit stappenplan:

Stap 1: wat is je doel?

Beleggen doe jet met een doel. Wil je op langer termijn iets bewerkstelligen of wil je beleggen voor je oude dag? Schrijf jouw doel op.

Wil je direct meer weten over beleggen? Je kunt het hier bekijken!

Stap 2: hoe lang kun je het geld missen?

Beleggen doen we met geld dat we kunnen missen. Want het is tenslotte met een risico. Als je het geld langer kunt missen, is de kans op winst groter. Als je jouw spaargeld snel nodig hebt of direct wilt kunnen opnemen dan is beleggen niet heel verstandig. 

Stap 3: hoeveel risico wil je straks lopen? 

De mate waarin je risico loopt bepaald hoeveel je straks ermee kan verdienen. Maar met een hoog risico kan je ook geld verliezen. Laat je hierin dus goed adviseren 

Stap 4: wil je zelf beleggen of laat je het doen?

Je kan ervoor kiezen om het beleggen uit handen te geven. Op deze manier denkt of kijkt iemand met je mee. Hierdoor kun je uiteindelijk het ook zelf doen, of je kiest voor gemak. 

Geld lenen? Je leest in dit artikel er meer over!

Stap 5: waar ga je in beleggen? 

Er zijn meerdere keuzes als het draait om beleggen, zo kan je kiezen uit: aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Elk met eigen voor- of nadelen. 

Stap 6: waar ga je straks beleggen?

Ook de plek kan verschillen. Zo kan je beleggen bij een bank, broker of een vermogensbeheerder. 

Het belangrijkste is dat als je gaat beleggen je let op de risico’s en onverstandig belegt voorkomt door met de juiste partijen in zee te gaan. Zoals je ook kan lezen in dit artikel van de NOS